Nyheter

Herr / 12 mars 2023

Andreas Lang: ”Det är väldigt privilegierat”

På söndag kväll möts Sverige och Spanien för andra gången den här veckan. Klockan 18.00 är det avkast i Jaen i Andalusien. 

– Vi vill göra en ännu bättre handbollsmatch, säger Andreas Lang som gjorde två mål i onsdagens hemmaseger i Linköping.

Högernian Andreas Lang hade likt övriga svenska spelare en lyckad afton i Linköping i onsdags. Genombrottsspecialisten noterades för två fullträffar i första halvlek.

– Det är jättekul att få vara med och ta del av allt som händer. Man blir verkligen inspirerad och lär sig en massa, säger Lang som är tillbaka i A-landslaget för första gången på drygt ett år.

Sverige vann veckans första landskamp mot Spanien med 33–30. Vinsten var extra skön då Spanien slog Sverige i bronsmatchen i VM tidigare i januari.

– Vi spelade ett bra försvarsspel och gjorde enklare kontringsmål på det. Det gick vägen. Självklart kände man av ett revanschlusta i laget.

Till vardags spelar Lang i danska Sønderjyske. Moderklubb är HK Tyrold från Tyresö kommun.

– Jag får mycket ansvar i mitt klubblag och bra hjälp av mina lagspelare. Det har gått rätt så okej, säger Lang ödmjukt.

Faktum är att högernian ligger femma i den totala skytteligan i danska högsta serien. Hittills har det blivit 117 mål på 22 matcher.

– Jag har blivit bättre på allt. Man jobbar ju hela tiden på att bli det. Handbollsmiljön är väldigt utvecklande. Det är en bra liga och jag får möta många bra spelare. För mig har det blivit lite mer genombrott och lite mindre skytte i anfallsspelet, jämfört med tiden i svenska Handbollsligan. I Sverige sköt jag mer utifrån, fortsätter Lang som tillhörde Alingsås HK mellan 2018 och 2021 samt Ricoh HK mellan 2014 och 2018.

Vad är målsättningen den här vårsäsongen?

– Vi ska försöka kämpa oss till ett slutspel. Det är möjligt fortfarande och vi får gå efter den chansen vi har.

Utanför handbollsplan stortrivs Lang med livet som pappa. Hans son fyller tre år i maj och har snappat upp såväl det danska som svenska språket.

– Han blir nog lite förvirrad av att höra danska på dagis och svenska hemma. Han förstår ju allt. Kanske blir det lite för mycket danska emellanåt, berättar Lang med ett skratt.

Vad är det bästa med livet som elithandbollsspelare och pappa?

– Det är fantastiskt att man får vara hemma ganska mycket och ta del av det livet. Det är väldigt privilegierat. Det är underbart att vara behövd av någon. Man har en liten mini-kompis hemma.

Avkast mellan Spanien och Sverige sker klockan 18.00.

– Vi vill göra en ännu bättre handbollsmatch. Så enkelt är det.

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Bildbyrån