Nyheter

Herr / 5 januari 2018

Andrésson: ”Prestationen viktigare än resultatet”

Om få visste var Sverige stod inför VM förra året är förväntningarna desto högre inför årets EM i Kroatien. Sjätteplatsen i allmänhet och spelet i synnerhet satte Sverige i respekt hos motståndarna.
– Framför allt har vi skaffat en tro på oss själva med ett ungt och kompetent lag, säger Kristján Andrésson inför sitt andra mästerskap som förbundskapten.

• • •

När Sverige samlades inför VM förra året hade den då nye förbundskaptenen Kristján Andrésson bara haft en vecka inklusive två EM-kvalmatcher på sig att sätta formerna för ett landslag där rutinerade spelare som Tobias Karlsson, Mattias Andersson, Kim Andersson och Fredrik Petersen inte längre fanns med.
Sverige svarade för flera starka prestationer och pressade blivande världsmästaren Frankrike i kvartsfinalen inför 28 000 åskådare i Lille. En sjätteplats blev det till slut i turneringen.
– Under VM var det vissa resultat jag var besviken på, men jag är fortfarande nöjd med de prestationer vi gjorde i alla matcher. Det gäller att lägga fokus på det som vi kan påverka och arbeta med de delarna, säger Andrésson.
– Vi visade en enorm hunger och vilja och spelade det spel vi ville spela. Vi hade ett aggressivt försvarsspel, stark målvaktsspel, vi kontrade med framgång och visade fin bredd i vårt spel.
När Andrésson samlade sin EM-trupp i Göteborg i tisdags hade han totalt lett Sverige i 23 landskamper, varav 17 slutat med svensk seger, en slutat oavgjorda och fem med svensk förlust.
– Mestadels är jag nöjd med de landskamper vi spelet. Jag tycker att spelarna och ledarna har tagit åt sig av de värderingar och värdegrunder vi jobbar med. Vi har oerhört duktiga och kompetenta människor i truppen som vill prestera.
Vad har varit svårast under din första tid som förbundskapten? 
– Att bygga upp ett försvarsspel med nya försvarsgeneraler och frontfigurer tar tid. Tidigare hade landslaget Tobias Karlsson och innan det Ola Lindgren. Det är försvarets samarbete med målvakterna som tar längst tid att förfina. Anfallsmässigt har vi jättemånga fina spelare med olika typer av spelare där ett spel där vi låter bollen göra jobbet satt sig. Vi skapar många möjligheter och målchanser.
Vad kommer du att fokusera mest på inför EM? 
– Att hitta den identitet som vi har arbetat med. Vi behöver förstå vilka vi vill vara, hur vi vill se ut och prestera. Klarar vi det kommer vi att vinna matcher och framför allt kommer det att krävas otroligt mycket av motståndarna för att slå oss.
Åtta EM-debutanter finns i den svenska truppen, varav tre mästerskapsdebutanter i form av Hampus Wanne, Linus Arnesson och Philip Henningsson.
– Tre spelare som under en längre tid presterat i klubblagen. De spelar på positioner där vi har etablerade spelare, men det betyder inte att de bara är med för att se och lära. Jag förväntar mig att de ska prestera när de får möjligheten och bidrar med nya saker i vårt spel.
Hur sugen är du på att spela EM? 
– Jag är väldigt sugen på det. Det är alltid roligt med mästerskap, det gäller verkligen att vara redo. EM är tufft och alla poäng som delas ut är viktiga för framtida huvudgrupps- och finalspel. Du kan kanske förlora en eller två matcher, med det är inte alltid det räcker.
Två landskamper spelas inför EM, mot Ungern i Jönköping under lördagen och i Partille på måndag.
– Ett lag som gör en nystart och har en ny förbundskapten i form av Ljubomir Vranjes. De har tappat den stora profilen de senaste 15 åren, Laszlo Nagy, men har spännande spelare i framför allt mittsexan Bence Banhidi och Richard Bodo. Vår prestation är viktigare än resultatet i de här matcherna mot Ungern, även om vi som alltid går in för att vinna.
KRISTJÁN ANDRÈSSON OM…
…gruppen: Ingen av de tre matcherna är omöjliga att vinna, men alla tre är också av den karaktären att vi kommer få det svårt om vi inte spelar bra handboll. Vi ska vinna matcher för att vi är bra, inte för att motståndarna inte kommer upp i nivå.
…Island: Har alltid starka och bra lag. Vi hade möjligheten att möta dem två gånger i oktober där vi vann en match och förlorade en. Vi vet vad vi behöver göra för  att vinna.
…Serbien: Ett lag fullt av talang och individuell kvalité. Får de ihop spelet blir det en jättetuff match,
…Kroatien: En jättehäftig utmaning att spela mot dem. Med det lag de har och hemmaplanen så är i mina ögon Kroatien den största favoriten att vinna EM.
SVERIGES ÅTTA EM-DEBUTANTER
• Philip Henningsson
• Hampus Wanne
• Linus Arnesson
• Simon Jeppsson
• Max Darj
• Fredric Pettersson
• Albin Lagergren
• Jim Gottfridsson
Text: Daniel Vandor
Foto: Carl Sandin/Bildbyrån
Bilden: Kristján Andrésson gör mot Ungern sin 24:e och 25:e landskamp som förbundskapten.