Nyheter

Herr / 2 maj 2021

Claar: ”Lärde mig en hel del”

På söndag avslutar Sverige EM-kvalet i Estrad Alingsås. En som känner sig lite extra hemma är Felix Claar som spenderade hela sju år i Alingsås HK.
– Det ska bli svinkul att spela i Estrad. Det är jätteroligt att vi är i Alingsås med landslaget, berättar 23-åringen.

Med idel segrar i EM-kvalet har Sverige redan säkrat förstaplatsen och därmed EM-biljetten. På söndag kväll ska kvalspelet avrundas med hemmamatch mot Kosovo.

23-årige Felix Claar glädjer sig åt framgångarna men är inte mätt inför mötet med Kosovo. Istället menar han att matchen har stor symbolisk betydelse.

– Varje landskamp är stor i sig. Det ska man ta vara på. Det är många som vill vara med i landslaget och då gäller det att ge järnet oavsett vad det är för typ av match, berättar Claar som är född och uppvuxen i Norrköping.

Idag spelar Claar sin klubblagshandboll i danska Ålborg Håndbold. Hans tredje klubb i karriären efter Norrköpings HK och Alingsås HK.

Du gör fler mål i Ålborg än i landslaget. Har du olika roller i de båda lagen?

– Ja, jag får lite mer speltid och ansvar i mitt klubblag. Så man har inte riktigt det självförtroendet att ta för sig på samma sätt i landslaget. Man spelar säkrare.

Hur kommer det sig?

– Även om vi spenderade ett helt mästerskap tillsammans är inte jag helt van vid mina lagkompisar. I Ålborg tränar vi med varandra varje dag. Det blir naturligt på ett annat sätt.

Under match snackar Claar mycket med assisterande förbundskapten Martin Boquist. Uppmaningarna Felix får gäller oftast anfallsspelet.

Glenn (Solberg) och ”Boken” gillar det jag gör i mitt klubblag. Så de säger till mig att ta med mig det in i landslaget. Sen fr jag mycket ansvar i försvarsspelet också vilket är kul. Det känns som jag har ett förtroende där också. Det betyder att jag gör något bra.

Vem har lärt dig att bli en sådan skicklig försvarsspelare?

– Jag är väl ingen försvarsspecialist. Men jag känner för varje år som går blir jag bättre. Jag lär mig nya saker hela tiden. Men som svar på din fråga betydde ”Frasse” (Mikael Franzén) mycket för mig i Alingsås. Han hade försvarsansvaret där och lärde mig en hel del.

Precis som med landslaget har Felix Claar haft en lyckad säsong i Ålborg. Tillsammans med landslagskamraterna Mikael Aggefors och Lukas Sandell är de framme i CL-kvartsfinal. I det inhemska spelet jagar de en semifinalplats.

Hittills har Ålborg varit heta på transferfönstret. Såväl Kristian Björnsen som Aron Palmarsson har presenterats till kommande säsong, medan världsstjärnan Mikkel Hansen ansluter sommaren 2022.

– Det är jätteroligt att man kan få såna namn till den danska ligan. Det kommer bli väldigt lärorikt för mig när de kommer hit, berättar Claar som efter landslagsuppehållet ska spela CL-kvartsfinal mot Jim Gottfridssons och Hampus Wannes SG Flensburg-Handewitt.

Vad ger du er för chanser att slå ut Flensburg?

– Just nu är de världens bästa lag. De har varit otroligt stabila. Men helt kört är det inte. Vi kan få till två bra matcher.

Blir det du som får ta hand om Gottfridsson?

– Haha, kanske det. Men som ”Gotte spelar just nu blir det nog svårt.

EM-kvalmatchen mot Kosovo i kväll sänds på TV6 och Viaplay.

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Bildbyrån