Nyheter

Herr / 27 januari 2018

"Det största jag upplevt på handbollsplanen"

I sin 13:e landskamp kom det stora genombrottet. Linus Arnesson gjorde en succématch och var en av många svenska hjältar när storfavoriten Danmark besegrades i EM-finalen.
– Det största jag har upplevt på handbollsplanen, säger 27-åringen.

• • •

Förra säsongen blev Linus Arnesson tidernas främste målskytt i mesta mästarklubben Redbergslids IK när han passerade bland annat Stefan Lövgren i statistiken.
Samme Lövgren som var den som fick lyfta segertallriken när Sverige senast vann EM-guld, på hemmaplan i Stockholm 2002.
– Jag såg EM-finalen där hemma och efter det började jag spela handboll, säger Arnesson, som flyttade från uppväxtorten Hedemora till Göteborg som 16-åring.
Då fick han Magnus Wislander, en annan av de svenska handbollslegendarerna från guldet 2002, som tränare.
– Vi träffades i mediagången efteråt och kramade om varandra. Han har betytt oerhört mycket för mig, säger Arnesson.
Efter att bara ha spelat 15 minuter tidigare under turneringen fick han ett stort ansvar i semifinalen mot Danmark och visade alla varför han blev uttagen. Sex mål blev det från hans högernäve, inklusive ett vackert underarmsskott upp i krysset och det patenterade jämfotahoppskottet. Just med ett sådant avgjorde han matchen i slutminuten av förlängningen.
– Danskarna hade inte riktigt koll på mig så jag kunde plocka fram mina specialiteter. Jätteroligt att få vara med på planen och bidra med mitt.
– Jag tvekade lite i slutet av full tid och kände att jag inte fick göra det igen. Vi hade bara två passningar kvar och jag kände att jag fick ta chansen och ta fram hoppet som de inte hade full koll på.
– Några från Tyskland messade mig efteråt och sa att de visste precis vad som skulle hända, säger Arnesson som dock vill lyfta fram laginsatsen snarare än sin egen.
– Vi visar så stor moral och hur vi är som lag. Det var så häftigt. Det största jag upplevt på handbollsplanen. Vi slappnade av väldigt mycket, spelade vårt spel och alla tog fram sina kunskaper. Det var en riktig laginsats som gjorde att vi vann.
– Det är inte många som trott på oss, men vi har trott på oss själva hela tiden och vet vad vi kan när vi spelar bra och slappnar av.
Vad blir viktigast inför finalen mot Spanien i morgon? 
– Att ta hand om kropparna. Många är slitna efter en lång turnering, så vi får behandla kropparna, sova, käka, vara redo till nästa match. Det är bara en match kvar, så vi får ta de sista krafterna vi har. Det kommer att bli riktigt häftigt.
Finalen mot Spanien har avkast 20.30 i morgon och sänds på TV3, Viaplay och Radiosporten.
Text: Daniel Vandor
Foto: Carl Sandin/Bildbyrån