Nyheter

Herr / 12 oktober 2020

Ekberg och tre debutanter i Solbergs premiärtrupp

Glenn Solberg har tagit ut sin första trupp som svensk förbundbunskapten. Tre debutanter får chansen – och den rutinerade målmaskinen och tidigare lagkaptenen Niclas Ekberg är tillbaka.

– Det sänder förstås bra signaler att en så bra spelare vill och kan vara med igen, säger Solberg.

Det har gått nästan 19 månader sedan Glenn Solberg presenterades som Kristján Andréssons blivande efterträdare som förbundskapten för det svenska herrlandslaget, 13 månader sedan han inledde sin anställning hos Svenska Handbollförbundet och drygt åtta månader sedan han officiellt tog över som förbundskapten.

Efter att OS-kvalet sköts upp och VM-kvalet ställdes in – Sverige fick i stället en direktplats till VM – på grund av covid-19 har norrmannen äntligen få ta ut sin första trupp.

Den 2 november samlas landslaget i Göteborg och redan den 5 november är det dags för första matchen med Solberg vid sidlinjen då Rumänien väntar i EM-kvalet i Partille Arena. Tre dagar senare är det bortamatch mot Kosovo.

19 spelare har tagits ut där många av dem har varit med de senaste mästerskapen, men även åtta spelare utan mästerskapsrutin. Tre av dem har aldrig spelat en A-landskamp tidigare: Alfred Jönsson (TSV Hannover-Burgdorf), Jonathan Carlsbogård (TSV Lemgo) och Lukas Sandell (Ålborg Håndbold). Bland EM-spelare från tidigare i år saknas bland annat den skadade trion Mikael Appelgren, Jesper Nielsen och Fredric Pettersson.

– För min egen del har det varit väldigt roligt att att få ta ut första truppen och jag har sett väldigt många handbollsmatcher på slutet och träffat många spelare för att skaffa mig ett så bra underlag som möjligt. Vi har många spelare som presterar bra, både de som varit med tidigare och de som är yngre, säger Glenn Solberg.

I truppen finns också Niclas Ekberg, tidigare lagkapten för Sverige och en av de främsta målskyttarna genom tiderna såväl i det svenska landslaget som i den tyska mästarklubben THW Kiel.

– Vi har haft en bra dialog hela tiden och det bästa för landslaget är alltid att de bästa spelarna är tillgängliga. Niclas ringde mig i somras och berättade att han är motiverad att spela i landslaget igen och att han tror att kroppen klarar det, så det känns väldigt bra att han är med igen. Det är en spelare som är fantastiskt bra på att göra mål, säger Solberg.

Bara nio spelare har gjort fler mål än Ekbergs 718 i herrlandslaget genom tiderna och av de som spelat fler än fem A-landskamper är det bara Björn Jilsén och Stefan Lövgren som har ett bättre målsnitt än Ekbergs 4,08 per match. Den här säsongen har han inlett lysande leder Bundesligas skytteliga efter 27 mål på tre matcher och en imponerande effektivitet på 84 procent. Senaste landskampen han spelade var mot Kroatien i VM förra året när Sverige vann matchen om femtepris.

– Jag har alltid känt att det är en stor ära att spela i landslaget och att jag alltid velat göra det om både kroppen och huvudet hänger med. Den ofrivilliga vila som vi fick i våras gjorde mig gått och de skavanker jag haft har kunnat läka, säger Ekberg som debuterade i landslaget mot Turkiet i EM-kvalet 2008 genom att göra tolv mål på Turkiet.

Efter det har det blivit ytterligare 175 A-landskamper och tio mästerskap, däribland OS i London 2012 då Sverige vann Silver och Ekberg skytteligan. VM i Egypten i januari och OS i Tokyo i sommar finns i tankarna.

– Jag är absolut öppen för det, det skulle vara väldigt kul att få uppleva det, men vägen dit är lång och det är mycket som måste stämma. Men det ska bli oerhört kul att spela för Sverige igen.

Vad gäller bortamatchen mot Kosovo den 8 november är det i dagsläget oklart om Sverige kan åka med den trupp som tagits ut i dag eller om det blir med an annan uppställning.

– Vi har en dialog med Kosovo, Europeiska Handbollförbundet och UD och jobbar utefter flera olika scenarion. Förhoppningen är att vi ska kunna åka med starkast möjliga lag, men det är många parametrar att förhålla oss till. Bland annat avråder i dag UD oss från att åka och många av våra utlandsproffs skulle tvingas till karantän om de åker, säger landslagsansvariga Hanna Fogelström.

Matcherna mot Rumänien och Kosovo är de enda kvarvarande i år och innan trupperna till de dubbla EM-kvalmatcherna mot Montenegro och VM i Egypten i januari ska presenteras.

SVENSKA TRUPPEN TILL EM-KVALET MOT RUMÄNIEN & KOSOVO

5 november: Rumänien (Partille Arena)
8 november: Kosovo (Pallati i Rinise dhe Sporteve, Pristina)

Målvakter:
Andreas Palicka, Rhein-Neckar-Löwen, 105 A-landskamper/6 mål
Mikael Aggefors, Ålborg Håndbold, 17/0
Peter Johannesson, TBV Lemgo, 12/0
Vänstersex:
Hampus Wanne, SG Flensburg-Handewitt, 32/70
Lucas Pellas, Montpellier HB, 13/27
Mittsex:
Andreas Nilsson, Telekom Veszprem, 141/341
Max Darj, Bergischer HC, 63/32
Anton Lindskog, HSG Wetzlar, 12/10
Högersex:
Niclas Ekberg, THW Kiel, 176/718
Daniel Pettersson, SC Magdeburg, 26/79
Vänsternio:
Lukas Nilsson, Rhein-Neckar Löwen, 73/85
Alfred Jönsson, TSV Hannover-Burgdorf, debutant
Jonathan Carlsbogård, TBC Lemgo, debutant
Mittnio:
Jim Gottfridsson, SG Flensburg-Handewitt, 88/302
Linus Arnesson, Bergischer HC, 42/54
Felix Claar, Ålborg Håndbold, 7/11
Högernio:
Albin Lagergren, Rhein-Neckar Löwen, 50/143
Linus Persson, US Ivry, 16/24
Lukas Sandell, Ålborg Håndbold, debutant

ÖVRIGA MATCHER I KVALET TILL EM 2022

6 januari: Montenegro–Sverige (Podgorica)
9 januari: Sverige–Montenegro (Stiga Sports Arena, Eskilstuna)
28/29 april 2021: Rumänien–Sverige
2 maj 2021: Sverige–Kosovo

Text: Daniel Vandor
Foto: Jörgen Jarnberger/Bildbyråm