Nyheter

Herr / 1 oktober 2018

Ekdahl du Rietz: "Tanken är att spela om medaljerna"

Tillbaka på handbollsplanen – och tillbaka i landslaget. Kim Ekdahl Du Rietz har dragit på sig den svenska landslagströjan igen och gör en helhjärtad satsning de kommande två åren.
– En fantastisk känsla och jag ser verkligen fram emot att spela för Sverige igen.

• • •Kim Ekdahl Du Rietz blev tvåmålsskytt när Sverige besegrade Frankrike i den avslutande EM-matchen i Århus den 22 januari 2014. Det såg länge ut att vara lundapågens sista landskamp, men sista har nu bytts till den senaste.
Efter att överraskande ha lagt av med handbollen som 27-åring, efter att ha blivit tysk mästare för andra året i rad med Rhein-Neckar Löwen, gjorde han i våras comeback i samma klubb och skrev sedan på ett tvåårskontrakt med den franska giganten Paris Saint-Germain.
Efter att ha rest och kopplat bort handbollen känner han nu en glädje till sporten som han inte känt förut.
– Känslan är att denna gång gör jag det för att jag vill göra det och att jag bestämmer det själv. En känsla av frivillighet. Innan var handboll något jag alltid har gjort för att jag alltid hade gjort det, denna gången fick jag lust att spela igen, annats hade jag inte gjort det, säger Ekdahl Du Rietz när vi träffar honom i nya hemstaden Paris.
– Nu känns det som att jag är här för att jag valt att vara här. Hade jag inte velat vara i Paris hade jag inte varit i Paris, hade jag inte velat börja spela med landslaget hade jag inte gjort det. Det gör allting mycket roligare.
– Jag vet inte om det var någon saknad som fick mig att komma tillbaka, men hela sportgemenskapen är väl en positiv del som jag var utan den här tiden som jag insåg ändå var najs.

• • •

När Sverige spelade EM-final i Zagreb i januari fanns Kim Ekdahl Du Rietz på plats hos laget. Ett besök som uppskattades av spelarna, inte bara för att han köpt loss hela lagret med semlor på ett konditori i Lund och tagit med sig som handbagage till Kroatien för att bjuda spelarna.
– Jag tror att jag hade tagit det här beslutet oberoende om jag var i Zagreb, men det var en väldig härlig helg,  en av de bättre helgerna jag hade haft på länge. Var var trevligt med känslan i laget. Jag kände många som var med, men det var också en väldigt stor del som jag aldrig hade pratat med och som jag bara var halvbekant med som handbollsspelare, men känslan att hänga med dem de dagarna var härlig.
När fattade du beslutet att återvända till landslaget? 
– Definitivt var det väl nu i augusti när jag snackade med ”Krille” (förbundskaptenen Kristján Andrésson), men sen jag började spela igen i våras har jag ändå vetat eller känt väldigt starkt att det hade varit kul att göra det igen och att jag kommer att göra det igen.
Under åren du varit borta, var du någon gång nära att tacka ja igen? 
– Aldrig någonsin. Eller aldrig någonsin, vid OS 2016 kan jag inte säga att var  nära, men om hade alla skadat sig eller gått sönder hade jag väl varit med. Men annars så har jag inte varit i närheten. Efter att jag tog besluter att inte vara med har det känts extremt främmande att spela landslagshandboll. Verkligen som taget ur ett annat liv som jag aldrig någonsin kommit tillbaka till. Så jag är överraskad själv att jag har känt och känner som jag gör.
– Det är nog nästan första gången jag  jag verkligen känner ett sug och att det ska bli roligt att spela i landslaget. Klart att jag har väldigt bra och trevliga minnen från tiden jag var med, men det var alltid lite tudelat, man gjorde det när man fick chansen. Denna gång känner jag verkligen att det när något jag ser fram emot och att det ska bli kul att komma, som det kanske borde vara. Det ska bli roligt och jag ser fram emot det.
Ekdahl du Rietz har spelat fem mästerskap för Sverige – EM 2010, VM 2011, EM 2012, OS 2012 och EM 2014 – och januari månads VM i Danmark och Tyskland blir således hans sjätte om han blir uttagen. Från hans egna sida finns det inga tankar på en halvhjärtad landslagssatsning, utan han blickar två år framåt i tiden.
– OS 2020 är drömmålet och det jag siktar på i nuläget. Det är nästa två år bort, men ändå inom en överskådlig framtid. Det är drömmålet, men det är två bra mästerskap på vägen dit också med VM i Danmark och Tyskland med stort publikintresse och hemmamästerskap efter det. Så de här två åren som kommer är väldigt spännande. Tanken är att vara med och spela om medaljerna, framför allt OS-medaljerna, säger Ekdahl, som redan har ett OS-silver från 2012.
– Ska man vara med så ska man vara med. Så säger jag nu, så var det kanske inte innan. Men ändå, när man har en slags målbild och vision av de mästerskap som kommer  så är det förbannat mycket jobb att spela i ett lag som man aldrig har spelat med och med nya spelare, nya tränare och ny taktik, så där kommer jag och de andra att behöva varenda dag vi kan få.

Till OS är Sverige ännu inte kvalificerat, men att det blir ett mästerskap på hemmaplan i januari 2020 står klart. Då är det nio år sedan Ekdahl Du Rietz fick sitt stora internationella genombrott under VM i Göteborg och Malmö.
– Det var väldigt trevligt och jag minns att jag tänkte att det kanske skulle komma ett hemmamästerskap när man är i slutet av karriären och så blir det ju nu. Det kommer förstås att vara skitkul att få spela ett EM på hemmaplan om jag blir uttagen.
– VM 2011 är ett av mina starkaste handbollsminnen med utsålda matcher i Göteborg under hela gruppspelet och sedan mellanrunda och semifinalspel i Malmö. Det var som att spela hemma där jag kommer ifrån.

Text: Daniel Vandor
Foto: Joakim Leihed