Nyheter

Herr / 1 oktober 2018

Kim Ekdahl Du Rietz tillbaka i landslaget

Förbundskaptenen Kristján Andrésson presenterade i dag den svenska truppen till EHF Euro Cup-matcherna mot Spanien och Österrike i slutet av månaden. Ett namn som finns med i en landslagstrupp för första gången på nästan fem år är PSG-spelaren Kim Ekdahl Du Rietz.

• • •Herrlandslags första landslagstrupp för säsongen är uttagen och jämfört med det lyckade VM-kvalet i juni finns det fyra nya namn i truppen. Skador höll Andreas PalickaNiclas Ekberg och Andreas Nilsson borta då, men den rutinerade trion är tillbaka nu. De får dessutom sällskap av en gammal bekant när Sverige möter Spanien i Malmö Arena 24 oktober och Österrike i Graz fyra dagar senare.
Kim Ekdahl Du Rietz, som spelade fem mästerskap för Sverige 2010–2014, slutade helt med handbollen 2017, gjorde comeback i våras – och är nu tillbaka även i landslaget. Siktet är inställt över EM på hemmaplan i januari 2010 och förhoppningsvis ett OS i Japan senare det året.
– OS 2020 är drömmålet och det jag siktar på i nuläget. Det är nästa två år bort, men ändå inom en överskådlig framtid. Det är drömmålet, men det är två bra mästerskap på vägen dit också med VM i Danmark och Tyskland med stort publikintresse och hemmamästerskap efter det. Så de här två åren som kommer är väldigt spännande. Tanken är att vara med och spela om medaljerna, säger 29-åringen som till vardags spelar i franska PSG.
Klicka här för att se och läsa en längre intervju med Kim Ekdahl Du Rietz 
Förbundskaptenen Kristján Andrésson ser fram emot att kunna förstärka sitt landslag, som tog EM-silver i januari, med en spelare som är ytterst respekterad i den absoluta världstoppen.
– I våra ögon är Kim en världsklasspelare både försvars- och anfallsmässigt där han har sina styrkor i genombrottsspelet. Min tro och förhoppning är att han kommer att göra vårt lag ännu bättre och ännu svårare för motståndarna att besegra. Kim har motivationen för en satsning i landslaget de kommande åren och det är förstås helt rätt av oss att utnyttja det, säger Andrésson.
Sveriges arrangerar tillsammans med Norge och Österrike EM i januari 2020 och är därmed direktkvalificerat för mästerskapet tillsammans med europamästaren Spanien. De fyra länderna kommer därför, när övriga länder kvalspelar under en vecka i oktober, en vecka i april och en vecka i juni, spela den nyinstiftade EHF Euro Cup.
– Vi möter regerande europamästaren i säsongens första landskamp, så vi ställs verkligen på prov direkt. Den här landslagsveckan är den enda vi har innan vi samlas för VM i januari, så vårt största fokus är att förbereda oss inför det som väntar och jag ser fram emot att se hur vi står oss mot både Spanien och Österrike, säger Andrésson.
Truppen samlas i Malmö måndagen den 22 oktober och åker till Österrike lördagen den 27 oktober.
SVENSKA TRUPPEN TILL EHF EURO CUP
Målvakter: 
Andreas Palicka, Rhein-Neckar Löwen, 83 A-landskamper/2 mål
Mikael Appelgren, Rhein-Neckar Löwen, 71/1
Vänstersex: 
Jerry Tollbring, Rhein-Neckar Löwen, 47/140
Hampus Wanne, SG Flensburg-Handewitt, 18/33
Mittsex: 
Andreas Nilsson, Telekom Veszprem, 118/268
Jesper Nielsen, Rhein-Neckar Löwen, 98/133
Max Darj, Bergischer HC, 37/21
Högersex:
Niclas Ekberg, THW Kiel, 163/672
Mattias Zachrisson, Füchse Berlin, 116/266
Vänsternio: 
Kim Ekdahl Du Rietz, Paris SG, 75/225
Lukas Nilsson, THW Kiel, 52/124
Simon Jeppsson, SG Flensburg-Handewitt, 30/70
Philip Henningsson, IFK Kristianstad, 18/16
Mittnio: 
Jim Gottfridsson, SG Flensburg-Handewitt, 64/228
Linus Arnesson, Bergischer HC, 17/17
Högernio:
Albin Lagergren, SC Magdeburg, 33/93
EXTRASPELARE PÅ PLATS I MALMÖ
Tobias Thulin, målvakt, Redbergslids IK
Fredric Pettersson, mittsex, Montpellier HB,
Daniel Pettersson, högersex, SC Magdeburg
Jesper Konradsson, mittnio, Skjern Håndbold,
EHF EURO CUP
24 oktober: Spanien, Malmö Arena (19.15)
28 oktober: Österrike, Reiffeisen Sportpark, Graz (16.30)
10/11 april 2019: Norge, borta
13/14 april 2019: Norge, hemma
12/13 juni 2019: Spanien, borta
15/16 juni 2019: Österrike, hemma
Text: Daniel Vandor
Foto: Joakim Leihed