Nyheter

Herr / 12 januari 2022

EM med Zacke, del 1

Från sin hemstad Eskilstuna kommer den tidigare landslagsspelaren Mattias Zachrisson att följa EM med stort fokus. Under mästerskapet kommer ”Zacke” dela med sig av sina tankar, funderingar och spaningar i ATG:s magasin, Handbollslandslaget.se och i Handbollslandslagets app Gameday.

Förväntningarna från Mattias Zachrisson är stora på herrarnas 15:e Europamästerskap. Med Sverige som en av de omtalade medaljkandidaterna ser han fram emot att se Jim Gottfridsson och kompani göra ett nytt försök att ta Sveriges första mästerskapsguld sedan hemmasegern i EM 2002.

– Sverige har något bra på gång. De har en bra mix i laget med rutinerade spelare i topplag och unga talanger på väg uppåt. Det känns faktiskt riktigt spännande. Jag håller inte dem som favoriter men de är absolut där för att slåss om en semifinalplats, säger ”Zacke” som gjorde 128 A-landskamper, 305 mål och åtta seniormästerskap för Blågult.

Hur går dina tankar inför EM rent generellt?

– Det kommer nog bli ett ännu mer speciellt mästerskap än det VM som spelades i Egypten förra året. Det blir intressant att se vilka lag och spelare som håller sig friska.

Sedan Zachrisson lade skorna på hyllan hösten 2020 har han varit assisterande tränare i Eskilstuna Guif. En av spelarna han tränade förra säsongen var Eric Johansson, nu i norska Elverum. Samme Johansson är nu en av debutanterna i Glenn Solbergs EM-trupp.

– Jag tror Eric kan få ett genombrott. Sverige har flera intressanta namn på vänsternio-positionen. Jonathan Carlsbogård och Karl Wallinius är också på gång i sina landslagskarriärer.

Hur mycket har du sett av Elverum den gångna hösten?

– Jag har sett Champions League-matcherna. Eric har gjort det riktigt bra. I Guif spelade han tvåa bakåt men i Elverum får han spela trea och första vänsternio framåt. Dem tror på han.

Klockan 20.30 på torsdagskvällen kastar Sverige igång sitt EM mot Bosnien och Hercegovina. Ett tacksamt premiärmotstånd enligt ”Zacke”.

– Även om det finns kvalitet hos dem är det ett skönt lag att möta i starten. Enda hindret för Sverige är Benjamin Buric i mål. Har han en bra dag kan det vara stängt. Men även om han stänger i mål ska det inte räcka över 60 minuter, menar Zachrisson.

Är du bekant med några bosnier från din tid i Füchse Berlin?

– Nej, inte direkt. Vänstersexan Enes Keskic spelade i vårt B-lag minns jag. Men det finns mycket rutin i Bosniens landslag. Bland annat i Mirsad Terzic i Wisla Plock och Vladimir Vranjes i Meshkov.

Utöver Sveriges möte, vilken premiärmatch ser du fram emot mest under torsdagskvällen?

– Bästa handbollsmatchen på pappret är nog Kroatien mot Frankrike. Men Kroatien kommer få det tufft utan Domagoj Duvnjak och Luka Cindric som är i karantän. Samtidigt har Frankrike full trupp. Fransmännen har ett stort favoritskap på sig, säger Zachrisson som fortsätter:

– Jag tycker Ungern ser intressanta ut. Jag minns från min egen tid som aktiv att man sällan vann matcher i Ungern. Det kvittade om du mötte Tatabanya, Pick Szeged eller Veszprem. De har ett ruskigt bra landslag med mittsexan Bence Banhidi som nyckelspelare. De ska ju vinna sin premiärmatch mot Nederländerna.

Zachrissons tränarkollega i Eskilstuna Guif, Zoran Roganovic, är förbundskapten för Montenegro. Dock tror ”Zacke” att motståndet för Montenegro i grupp A blir för svårt.

– Med Danmark och Slovenien i samma grupp får de det tufft. Men jag håller Montenegro högre än Nordmakedonien. De måste vinna sin match mot dem om de ska ha chansen att gå vidare, resonerar Zachrisson.

Zackes EM-spaning:

– Grupp C kan få en spännande start. Serbien har många spelare i karantän och möter Ukraina i premiären klockan 18.00 på torsdag. Det finns läge för Ukraina att skrällvinna den matchen, tycker jag.