Nyheter

Herr / 24 januari 2022

EM med Zacke, del 6

Huvudrundan närmar sig sitt slut och Mattias Zachrisson berömmer ett försvarsstarkt Sverige, ett pånyttfött Norge och ett beundransvärt isländskt lagbygge. 

De nordiska landslagen Sverige, Norge, Danmark och Island är på jakt efter semifinal. Efter helgens resultat har alla fyra länder en skaplig chans att avancera från huvudrundan.

Enligt Mattias Zachrisson är det Island som har imponerat allra mest av kvartetten.

– Fyra av deras startspelare försvann i covid-karantän inför deras match mot Frankrike i lördags. Ändå gick de ut och vann med åtta bollar. Det är helt sjukt och superroligt såklart. Nu har de världens chans att gå vidare.

Högernian Omar Ingi Magnusson, mittnian Viggo Kristjansson och målvakten Viktor Hallgrimsson var starkt bidragande till skrällen mot Frankrike. Islands seger betyder att de är klara för semifinal om de besegrar Kroatien och Montenegro i sina två återstående matcher.

– Det är två lag som inte har något att spela för. Men det blir en utmaning för Island att hantera pressen och favoritskapet, fortsätter ”Zacke”.

Danmark är enda laget i EM som fortfarande är obesegrade. Föga förvånande enligt Zachrisson.

– Det är inget konstigt i det. Danmark och Frankrike har varit toppnationerna de senaste åren.

För Sverige väntar en direkt avgörande match mot Norge på tisdag kväll. Avkast sker klockan 20.30 i Bratislava.

– Norge har trummat igång igen och varit stabila genom huvudrundan hittills. Det blir tufft för Sverige som måste ha en bra dag för att rå på Norge.

Vad är din kommentar på nyheterna om Andreas Palicka och Felix Claar?  

– Det kommer skrivas i media som två jättetapp. Men jag tycker Peter Johannesson och Tobias Thulin har haft varsin bra match i EM. Tillsammans hoppas jag att de kan täcka upp för ”Palle”. Claar har haft en kometkarriär i landslaget men är ingen startspelare. Jim Gottfridsson kommer få ta stort ansvar mot Norge. Sen tror jag att Eric Johansson och Jonathan Carlsbogård kan avlasta honom lite. Både framåt och bakåt vilket kommer behövas.

I Sveriges fyramålsseger mot Tyskland i söndags såg Zachrisson ett lovande försvarsspel.

– De vann utan att få någon fullträff i anfallsspelet. Där finns det mer att ta av. Men bakåt stod Sverige riktigt bra.

Zackes EM-spaning:

– Kroatien kommer spela för sin heder mot Island på måndag. Som sagt tror jag Island får problem att hantera pressen och favoritskapet. Jag hoppas verkligen Island vinner, men väljer att lyfta ett varningens finger för Kroatien. Luka Cindric och Marino Maric hade ett riktigt bra samarbete mot Danmark sist. Spelvärdet ligger på Kroatien i den matchen.

Text: Olof Thyrelius Ericson