Nyheter

Herr / 27 januari 2022

EM med Zacke, del 7

I den sjunde delen av ”EM med Zacke” sympatiserar Mattias Zachrisson med ett utslaget Island, samtidigt som han lyfter ett varningens finger för Frankrikes Dika Mem – världens kanske bästa högernia enligt ”Zacke”. 

Sverige inkvarterades under onsdagen i Budapest och har börjat förbereda sig för fredagens semifinal mot olympiska mästarna Frankrike. Ett spännande möte, inte minst eftersom länderna möttes i VM-semifinalen förra året.

Den gången gick Sverige segrandes – något Mattias Zachrisson tror är en blågul fördel.

– Jag tror Sverige går in med en go känsla även om Frankrike är favoriter. Men jag vet också att fransmännen har stor respekt för Sverige. Det kommer nog bli en rolig och tuff match, säger ”Zacke” som befinner sig på Maldiverna på semester.

Hur såg du Sveriges bragdvändning mot Norge?

– Då var jag hemma i huset och kollade. Det var hemskt att sitta och kolla på tv. Mycket värre än när jag själv spelade och var i såna situationer.

Hur imponerad blev du över avancemanget?

– Väldigt imponerad. Att avsluta de sex sista minuterna med 5–0 är fruktansvärt starkt. Ändå har Sverige en del att förbättra spelmässigt. Peter Johannesson, Valter Chrintz, Jim Gottfridsson och Oscar Bergendahl gjorde det fantastiskt. Men från de övriga finns det mer att ta av. Det kan vara positivt inför helgen.

Just Jim Gottfridsson tror Zachrisson blir Sveriges nyckelspelare i semifinalen mot Frankrike.

– Jim måste ha en bra dag. Han styr spelet och kommer spela 60 minuter framåt.

Motsvarigheten i Frankrike heter Dika Mem. I lagets seger mot Danmark gjorde Mem åtta mål.

Hur ska Sverige få stopp på Dika Mem?

– Ja du, det är en bra fråga. Han är nog världens kanske bästa högernia just nu. Jag tycker han har visat det senaste tiden. Han kan skjuta från tio-tolv meter och ändå göra mål. Men Sverige fick bra stopp på Norges Sander Sagosen så jag hoppas de kan göra detsamma mot Mem.

Just Frankrikes seger mot Danmark i onsdags innebar att Islands medaljdrömmar gick upp i rök.

– Jag kan bara tänka mig hur jobbigt det måste vara för de isländska spelarna. Danmark hade verkligen greppet om den matchen men tappade allt i slutet. Det ska inte hända tänker man.

Zachrisson själv spelade några tunga matcher mot Frankrike. Bland annat OS-finalen 2012 i London som Karabatic och kompani vann med uddamålet 22–21.

– De är otroligt fysiska och tuffa att möta. Sen har de likt Sverige och Spanien inte imponerat så mycket i EM. Det är bara Danmark av de fyra semifinallagen som jag tycker har varit nära sin toppkapacitet.

Hur stor roll får Nikola Karabatic mot Sverige?

– Han kommer nog spela en del. Speciellt nu när Kentin Mahé saknas. Man vet ju hur bra Karabatic kan vara om han vaknar upp på rätt sida. Ska man hitta något positivt så är det ju att han inte är lika bra som för tio-tolv år sedan.

Zackes EM-spaning:

– En spansk seger mot Danmark i första semifinalen är osannolik. Det vore en ruskigt stor skräll isåfall. Det är inte samma gamla Spanien även om de nu är i semifinal igen.

Text: Olof Thyrelius Ericson