Nyheter

Herr / 30 januari 2022

EM med Zacke, del 8

I den åttonde och sista delen av ”EM med Zacke” snackar Mattias Zachrisson upp söndagens EM-final mellan Spanien och Sverige. 

– Nyckeln för Sverige är att få hål på Gonzalo Perez de Vargas, menar ”Zacke”.

Mattias Zachrisson är imponerad över Sveriges prestation i semifinalen mot Frankrike. Med en utomordentligt bra anfallsspel lyckades man vinna 34–33.

– Jag trodde på förhand att Sverige hade en bra chans. Frankrike var chanslösa i VM-semifinalen för ett år sedan. Sen steppade de upp och vann OS, så fransmännen var med all rätt favoriter, säger ”Zacke” som fortsätter:

– Men Jim Gottfridsson gjorde en fruktansvärt bra match. Han är för tillfället ostoppbar. Det finns många bra spelare som träder fram men Jim går inte att ersätta.

Såg du den potentialen i honom när ni spelade tillsammans i landslaget?

– Ja, han var bra redan då. Sen var det inte så många år sedan jag slutade. Men de sista två åren har han tagit ytterligare kliv.

I den andra semifinalen vann de regerande mästarna Spanien över Danmark. En stor skräll enligt ”Zacke” som följt hela EM.

– Det är bara att lyfta på hatten för Spanien. De har gjort det som krävts genom hela turneringen. De vann med uddamålet mot både Polen och Ryssland. De vann med två bollar mot Tjeckien. Sen besegrar de Danmark i semifinalen med fyra bollar. Jag vet inte riktigt hur de lyckades. De är ruskigt äckliga att möta.

2018 möttes Sverige och Spanien i EM-final i Zagreb. Då blev det förlust med 23–29.

Sverige har inte vunnit något mästerskapsguld på 20 år. Men på söndag tror Zacke att sviten bryts.

– Ja, jag tror det. Det är dags för ett guld.

Vilka blir nycklarna mot Spanien?

– Att få hål på Perez de Vargas, deras kantspelare och mittsexor. Spaniens målvakter är betydligt bättre än Frankrikes. Sen behöver Jim Gottfridsson göra en bra match.

Text: Olof Thyrelius Ericson