Nyheter

Herr / 30 januari 2022

Martin Boquist: ”Ska försöka göra det guldmässigt”

Sverige kan ikväll vinna sitt första mästerskapsguld på 20 år. Men då måste de en gång för alla överlista Spanien. 

– Vi är inte ensamma om ha problem mot Spanien, säger assisterande förbundskapten Martin Boquist, som var med 2002 när landslaget senast fick guldjubla.

Faktum är att Sverige har tio raka förluster mot Spanien. Den senaste kom för två veckor sedan i EM-gruppspelet.

Då föll Sverige med 28–32.

– Det finns lite läxor att göra från den matchen. Vi gjorde några enkla misstag i vårt övertalsspel som vi antagligen behöver radera nu. Sen är de läskiga i sitt anfallsspel. De spelar avvaktande och är sökande hela tiden. Där finns det också några nyckelsituationer vi kan göra bättre, säger Martin Boquist på lördagens pressträff från Budapest.

Boquist var med senast Sverige vann guld. Då hette finalarenan Globen och motståndarna Tyskland.

– Det var inte många munskydd på den tiden. Jag minns ett fullsatt Globen med fantastisk stämning. Det hade varit kul att vara med om det igen.

Finns det några likheter mellan det svenska landslaget nu och då?

– Den stora likheten är att vi pratar mycket om laget. Det är laget som spelar och ska göra det.

Söndagens final blir landslagets andra på kort tid. I fjol föll man i VM-finalen mot Danmark i Kairo. Det betyder att Glenn Solberg och Martin Boquist tillsammans har tagit sig till två av tre möjliga finaler.

Vilket kvitto ger det er att spela final igen?

– Vi har en långsiktig målsättning om att etablera oss på medaljnivå och vara med i finalhelgerna. Vi ska inte dra för långa slutsatser nu men vi har fått en bra start. Det är ju knallhård konkurrens. I OS förlorade vi mot Spanien i kvartsfinal.

Martin Boquist var även med som assisterande tränare i EM-finalen 2018 då Sverige också förlorade mot just Spanien.

– Vi är inte ensamma om att ha problem mot Spanien. Men de flesta har problem mot oss också. Vi ska försöka göra det guldmässigt den här gången och gå hela vägen.

Text: Olof Thyrelius Ericson