Nyheter

Herr / 15 januari 2022

Eric Johansson om EM-debuten

Vänsternian Eric Johansson är med sina 21 år fyllda näst yngst i den svenska EM-truppen. Inför lördagens nyckelmatch mot Spanien sätter han ord på första tiden i landslaget, och hur han ser på den tuffa konkurrensen på sin position.

– Om man ska vara med i framtiden gäller det att man inte tar något för givet, säger Eskilstunasonen. 

Efter premiärvinsten mot Bosnien & Hercegovina väntar en betydligt tuffare uppgift för Sverige på lördagskvällen. Klockan 20.30 i Bratislava ställs de mot de regerande europamästarna Spanien.

– Vi har snackat om att vårt försvarspel har sett väldigt bra ut i de senaste matcherna. Det ska vi fortsätta jobba vidare på och kanske springa lite mer än vad vi har gjort, säger Eric Johansson, 21.

Till vardags spelar han sin klubblagshandboll i norska Elverum. Därmed är han en av få herrspelare i landslagshistorien som spelar i norska högstaligan.

Du lämnade Guif för Elverum i somras. Var det ett klokt och rätt val med facit i hand?

– Ja, det tycker jag verkligen. Några kanske tyckte det var konstigt men jag kände hela tiden att det var ett rätt val. Jag ångrar det inte en sekund, berättar Johansson som är fostrad i Eskilstuna Guif.

I höstens Champions League-spel står han noterad för 40 mål.

Tänkte du något på landslaget när du spelade i Champions League för Elverum?

– Ja, det fanns där i baktanken. Jag visste att om jag gjorde det bra i CL kunde jag få chansen i landslaget.

Kan du beskriva hur det kändes att göra din mästerskapsdebut?

– Sjukt häftigt. Att vara med på den här resan är extremt roligt. Man märker att det är mästerskap på allt runtomkring. Bara såna här pressträffar är jag inte van vid. Sen att göra sitt första mål var också jätteroligt. Det är något man alltid kommer att minnas.

I det senaste europamästerskapet satt Eric Johansson i Scandinavium och såg det svenska landslaget. Då var han en av Handbollsligans mest spännande namn.

– När jag såg Sverige i Scandinavium hoppades jag att jag en gång skulle vara med här. Men att det skulle gå såhär snabbt trodde jag inte.

Vad ligger bakom din utveckling senaste åren?

– Det är väl hårt jobb och bra träning. Jag har haft bra tränare och spelare runtomkring mig, både i Guif och Elverum, fortsätter Johansson som är döpt efter den franska fotbollslegendaren Eric Cantona.

Är du stolt över namnet?

– Stolt är väl att ta i. Men det är såklart kul att vara döpt efter Eric Cantona. Det är farsan som är ett stort Manchester United-fan.

Även du?

– Ja, självklart. Det hade varit lite konstigt annars, skrattar EM-debutanten som alltid haft fotbollen som ett stort intresse.

Tur då för svensk handboll att han växte upp i just Eskilstuna, en av Sveriges stora handbollsstäder.

– Ja, det var nog väldigt bra. Jag slutade spela fotboll när jag gick ettan i gymnasiet. Det är väldigt mycket handboll i Eskilstuna.

Det är mycket hård konkurrens på din position. Hur tänker du kring situationen på vänsternio i landslaget?

– Det tycker jag bara är roligt. Såklart är det jättebra att det finns många bra vänsternior i Sverige. Om man ska vara med i framtiden gäller det att man inte tar något för givet.

En av utmaningarna för Eric Johansson och kompani på lördagskvällen blir att hantera Spaniens berömda 5-1.

Hur lämpad känner du dig att möta Spaniens offensiva försvar?

– Asså, det är inga konstigheter tycker jag. Jag har inte spelat supermycket med det här landslaget så det tar ett tag innan det sitter. Men vi har snackat igenom Spanien och alla deras lösningar, avslutar Johansson.

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Carl Sandin/Bildbyrån