Nyheter

Herr / 18 februari 2022

Europamästaren mot världsmästaren i prestigemöte 

En riktigt supermatch avslutar landslagssäsongen när Sverige tar emot Danmark i Malmö Arena den 16 april. 

– Europamästaren mot regerande världsmästaren, det är så häftigt det kan bli, säger den svenska lagkaptenen och guldhjälten Andreas Palicka.

Sverige och Danmark är två av de senaste årens giganter på herrsidan med sex finalplatser och tre guld tillsammans på de senaste sex internationella mästerskapen.

Efter två raka danska VM-guld (2019 och 2021) blev det ett EM-brons i Budapest i januari, en turnering där Sverige tog sin första titel på 20 år efter att ha besegrat de danska övermännen i Spanien i finalen.

När landslagssäsongen avslutas på påskafton är det just Sverige och Danmark som möts i Malmö Arena, en av fem svenska arenor som kommer att användas under VM i januari nästa år.

– Det här tungviktsmötet blir ett härligt genrep inför VM där bland annat Danmarks gruppspelsmatcher och sedan också en av grupperna i huvudrundan kommer att spelas i Malmö Arena. Vi ser fram emot många danskar på läktarna under VM i januari, men också på påskafton då vi räknar med en rejäl kamp både på planen och på läktaren, säger Karin Mårtensson, vd för Malmö Arena.

HK Malmö är lokal arrangör till landskampen och ser fram emot att bjuda publiken på en riktig toppmatch.

– Vi hoppas att alla handbollsfans inleder påskfirandet med att mötas upp i Malmö Arena och hyllar europamästarna i den första hemmalandskampen efter det härliga guldet. Det känns fantastiskt att vi kommer att få se många av världens bästa spelare på planen, säger Jörgen Rasmusson, ordförande i HK Malmö.

Andreas Palicka, som i egenskap av lagkapten fick lyfta EM-trofén mot skyn i Budapest, ser fram emot att både att återförenas med den och att få möta Danmark.

– Att vinna ett guld med Sverige är det största jag fått uppleva under min handbollskarriär och jag drömmer om att få göra det igen. Det blir som en supercupfinal mellan två mästarlag och båda kommer att vilja avsluta landslagssäsongen på toppen, säger Palicka.

Alla ungdomslag som köper föreningsbiljetter kommer att få möjlighet att fotograferas med EM-trofén i arenan inför matchen.

– Vi kommer att ha guldtallriken med oss under hela veckan, men lånar mer än gärna ut den inför matchen. Förhoppningen är att EM-guldet och våra insatser inspirerar barn och ungdomar att satsa på handboll på samma sätt som den tidigare generationen inspirerade mig och gav mig drömmar när jag var yngre.

Biljetterna till matchen mellan Sverige och Danmark i Malmö Arena släpps på Handbollslandslaget.se/biljetter den 25 februari.

HERRLANDSLAGETS ÅTERSTÅENDE LANDSKAMPER

Torsdag 17 mars, 20.00: Polen (Plock)
Söndag 20 mars, 15.00: Polen (Plock)
Lördag 16 april, 16.00: Danmark (Malmö)

Text: Daniel Vandor / Foto: Bildbyrån (montage)