Nyheter

Landslaget / 18 februari 2022

Tuff EM-lottning för U20-herrarna

Fjolårsfinalisten Kroatien, Frankrike och Montenegro är de tre motståndarna när U20-herrarna åker till EM i Portugal i juli. 

– En tuff lottning, men jag tycker att det ser ljust utvecklingsmässigt för många av våra spelare, säger förbundskaptenen Dennis Sandberg. 

7–17 juli avgörs årets U20-EM på herrsidan och spelplatsen är portugisiska Porto. Årskullen med spelare födda 2002 och 2003 fick se såväl U18-EM för två år sedan som U19-VM förra ställas in på grund av pandemin, däremot valde Europeiska förbundet att i stället att arrangera U19-EM i somras. Den turneringen vanns av Tyskland efter att Kroatien finalbesegrats.

När lottningen inför årets U20-EM genomfördes i dag stod det klart att just Kroatien blir en av gruppspelsmotståndarna för Sverige, som slutade sjua förra året. De övriga två är Frankrike (tia i U19-EM i fjol) och Montenegro, som inte var med förra året men som kvalat in till årets turnering.

– Kroatien var i final förra året och är förstås ett väldigt bra lag och det är Frankrike också. De hamnade i en tuff grupp då och är bättre än vad tiondeplatsen förra året visar, säger Sveriges förbundskapten Dennis Sandberg.

Sandberg samlar 22 spelare på ett läger i Trollhättan i mars, har sedan en samling i mitten av april och ytterligare en under midsommarveckan då Scandiberico tournament ska avgöras.

– Jag hoppas förstås att alla spelare får vara hela och friska fram till mästerskapet och jag tycker att det är kul att så många har tagit stora kliv i sin utveckling. 15 av spelarna som kommer till Trollhättan var till exempel inte med på EM i somras, men har visat att de vill vara med och slåss om mästerskapsplatserna, säger Sandberg.

U20-EM, HERRAR

Datum: 7–17 juli
Spelort: Porto, Portugal
Antal nationer: 16
Grupp A: Spanien, Portugal, Norge, Polen
Grupp B: Slovenien, Danmark, Ungern, Färöarna
Grupp C: Kroatien, Sverige, Frankrike, Montenegro
Grupp D: Tyskland, Island, Italien, Serbien