Nyheter

Herr / 11 januari 2022

Glenn Solberg: ”Glädjer mig att ha dem i laget”

De svenska herrarna stördes under sin EM-uppladdning i Alingsås. Positiva covid-19-tester satte landslaget i mer eller mindre samma sits som i Eskilstuna för ett år sedan då de förberedde sig för VM 2021. 

– Igen blir det ett speciellt mästerskap. Vår största utmaning blir att hålla fokuset på oss själva och det vi kan påverka, säger förbundskapten Glenn Solberg inför torsdagens EM-start. 

Efter VM-silvret i Kairo förra året och kvartsfinalsuttåget i sommarens Tokyo-OS är Glenn Solberg nu påväg mot sitt tredje mästerskap som svensk förbundskapten. Denna gång bär det av till Slovakiens huvudstad Bratislava, där Sverige ställs mot Bosnien och Hercegovina, Tjeckien och Spanien i gruppspelet.

I Alingsås gjorde landslaget vad de kunde för att förbereda spelarna inför tisdagens avresa. Men smittspridningen satte för andra året i rad käppar i hjulet. Bara en av de två planerade landskamperna mot Nederländerna kunde genomföras.

– Man kan tryggt säga att det gått upp och ner. Vi har haft mycket fokus på covid och testning, folk ut och folk in. Det har inte varit optimalt men vi har tagit vara på tiden så gott det går. Spelarna har tränat på bra rent fysiskt och vi är glada för den matchen vi fick spela, säger Solberg sent på måndagskvällen.

Med både landslagsläkare och motståndaranalytiker i staben har Glenn Solberg tvingats lägga fokus på en mängd olika områden.

– Det har varit extremt mycket. Allt från covid, individuella samtal, planlägga träningar till att förbereda analysen av Bosnien och Hercegovina. Det är lärorikt och spännande. Jag är stolt över att leda det svenska landslaget.

Vad har du saknat mest under uppladdningen?

– Självklart har det varit den kollektiva träningen. Inte bara sportsligt utan att också kunna vara ihop och jobba tillsammans. Men det har varit mycket fler träningar än vad vi hade i fjol, så det går framåt iallafall.

I torsdags förra veckan besegrades Nederländerna med 34–30 i Estrad. Solberg är nöjd med mycket från EM-genrepet, även om försvarsspelet lämnade en del att önska.

– Där kan vi göra bättre. Men jag tror det kommer med tiden i EM. Annars var det mycket som var bra. Vi fick ut hela truppen på banan och testade olika konstellationer, fortsätter Solberg.

Tre spelare i den svenska truppen har betydligt färre landskamper än de andra; Eric Johansson, Felix Möller och Karl Wallinius. Alla tre mästerskapsdebuterar i EM.

Vad ser du i Johansson, Möller och Wallinius?

– Först och främst är de duktiga handbollsspelare. Jag har sett dem prestera både i inhemskt ligaspel och europeiskt cupspel. Vi har stora förväntningar på dem i framtiden och ska inte lägga någon stor press på dem nu. De är unga och debuterar så vi ska stötta och hjälpa dem. Men det glädjer mig att ha dem i laget.

Vad kan vi förvänta oss från Sverige i EM?

– Jag tror vi kommer se spelare som tar för sig. Vi har en bred trupp och spelmässigt har vi en filosofi som vi vill fortsätta med. Vi önskar spela en snabb, bred och varierad handboll. Jag hoppas vi bara blir bättre på det och överraskar med olika saker.

Vilken blir den största utmaningen för er?

– Igen blir det ett speciellt mästerskap. Vår största utmaning blir att hålla fokuset på oss själva och inte bruka energi på annat. Vi får vara beredda på positiva tester och annat som kan hända.

Ni möter Spanien, samma lag som eliminerade er i OS. Hur går dina tankar inför det mötet?

– Det är ett fantastiskt handbollslag som alltid dyker upp med duktiga spelare. Det blir väldigt tufft. Men vi har givetvis lust att ta revansch från kvartsfinalen i OS. Det var ett extremt surt tapp. Det är svårt att tänka på den matchen i efterhand.

Först väntar dock Bosnien och Hercegovina i premiären på torsdag kväll. Avkast är klockan 20.30.

– En premiär är alltid tuff och de är ett bra lag.

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Carl Sandin/Bildbyrån