Nyheter

Herr / 21 juli 2021

Glenn Solberg: ”Stolt över vår resa”

Efter det överraskande VM-silvret i Egypten kliver Sverige in i OS som en av de riktiga medaljkandidaterna. Förbundskapten Glenn Solberg är väl medveten om pressen på sitt manskap.

– Det är alltid svårare att igen skapa en bra prestation. Men vi är väldigt tydliga med att fortsätta med samma rutiner och på samma väg. Vi ska göra varandra bättre i alla situationer, säger Solberg inför lördagens OS-premiär mot Bahrain. 

Ända sedan Glenn Solberg tog över som svensk förbundskapten har fokuset legat på kollektivet. Redan under sin första samling våren 2020 satte han tillsammans med spelarna en gemensam värdegrund.

– Det är viktigt för att skapa ett bra lag. Man måste ha gemensamma värderingar som kan stå i med- och motgång. Handboll spelar man 95% av tiden i sina klubblag där självutvecklingen sker. Sen kommer spelarna till samlingarna välutbildade. Då är det viktigt med bra sammanhållning, säger Solberg.

Hur stolt är du över er resa som landslag?

– Otroligt stolt. Resultaten har varit fantastiska. Men jag är allra mest stolt över sättet vi har tagit oss hit på. Med ett kollektiv som har stått samman. Det är stort, fortsätter Solberg som hittills bara har förlorat mot de regerande världsmästarna Danmark som svensk förbundskapten. 

Hur mycket har du gått runt och tänkt på OS under sommaren?

– Det har gått runt i huvudet hela tiden. Jag har försökt att ta det lite lugnt men jag hela tiden haft dialog och kontakt med spelarna och ledarna. Det är många träningar och motståndare.

Hur svårt var det att ta ut OS-truppen?

– Väldigt svårt. Man tänker hela tiden vad som är det bästa laget tillsammans. Men truppen fungerade väldigt bra i januari och vi gjorde varandra bättre. Det var utgångspunkten i processen. Sen är vi väldigt tydliga med att ta med oss spelare som spelar både försvar och anfall. Vi spelar gärna med hög fart och stor kontringsvilja vilket spelarna är medvetna om. 

Under våren njöt Solberg av landslagssvenskarnas prestationer i sina klubblag. Jim Gottfridsson, Niclas Ekberg, Andreas Palicka och Anton Lindskog tog varsin plats i Bundesligas mest värdefulla lag för säsongen. Samtidigt uträttade Mikael Aggefors, Felix Claar och Lukas Sandell underverk i Ålborg som tog sig hela vägen till Champions League-final.

– Ålborg hade en fantastisk säsong och de svenska spelarna har en väldigt stor del i det Ålborg gör. De spelar en fin och kollektiv handboll. De var inte favoriter i turneringen men tog sig hela vägen till final. Det var en extremt bra prestation.

Hur ska ni göra för att nå lika långt som i VM? Blir det svårare den här gången?

– Det är alltid svårare att igen skapa en bra prestation. Det blir en tuff utmaning. Men vi är väldigt tydliga med att fortsätta med samma rutiner och på samma väg. Vi har satt en långsiktig plan med en kultur runt laget. Vi ska göra varandra bättre i alla situationer och jobba hårt för laget.

Kommer vi få se dig mer på svenska läktare i höst?

– Det är förhoppningen. En normal vardag med insyn i både svenska och utländska klubbar. Jag ser fram emot att bygga relationer.

Vad har du lärt dig under din tid som svensk förbundskapten?

– Svår fråga. Jag har lärt mig mycket. Men framförallt att man som lag blir starka om man får människor att tro på sig själva. Det blir en trygghet och delaktighet i vad vi ska göra. Sen var det viktigt för min del att inte gå in och göra allt på en gång. Man får ha tålamod och se till att ge människorna runtomkring tillit. 

Under onsdagen anlände de svenska handbollslandslagen till OS-byn i Tokyo. Där väntar tre dagars uppladdning inför helgens premiärmatcher. För herrarna väntar möte med Bahrain.

– OS är det största vi inom handbollen kan vara med om. Det glädjer mig att få komma till OS-byn och vara en del av mästerskapet.

SVERIGES GRUPPSPELSMATCHER

24 juli, 07.15: Bahrain
26 juli, 14.30: Japan
28 juli, 04.00: Portugal
30 juli, 09.15: Egypten
1 augusti, 14.30: Danmark
3 augusti: Ev kvartsfinal
• Samtliga matchtider är svenska tider (för japansk tid, lägg på sju timmar)
• Samtliga OS-matcher spelas i Yoyogi nationalstadion

SVERIGES OS-TRUPP

Målvakter:
12. Andreas Palicka, Rhein-Neckar Löwen, 122 A-landskamper/9 mål
16. Mikael Aggefors, Ålborg Håndbold, 35/0
Vänstersex:
15. Hampus Wanne, SG Flensburg-Handewitt, 47/155
22. Lucas Pellas, Montpellier HB, 32/98
Mittsex:
5. Max Darj, Bergischer HC, 78/62
18. Fredric Pettersson, Fenix Toulouse, 72/96
66. Anton Lindskog, SG Flensburg-Handewitt, 28/17
Högersex:
10. Niclas Ekberg, THW Kiel, 183/758
11. Daniel Pettersson, SC Magdeburg, 45/121
Vänsternio:
2. Jonathan Carlsbogård, TBV Lemgo, 18/37
27. Oskar Sunnefeldt, SC DHFK Leipzig, 13/14
Mittnio:
19. Felix Claar, Ålborg Håndbold, 25/39
24. Jim Gottfridsson, SG Flensburg-Handewitt, 107/349
Högernio:
23. Albin Lagergren, Rhein-Neckar Löwen, 63/185
33. Lukas Sandell, Ålborg Håndbold, 13/32
Senast två timmar före avkast ska de 14 av 15 spelare skrivas in i matchtruppen

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Christoffer Borg Mattisson