Nyheter

Dam / 21 juli 2021

Johanna Westberg flygs in till OS-truppen

Vänsternian Johanna Westberg har kallats in till den svenska OS-truppen. Hon ersätter Isabelle Andersson som i natt fick det tråkiga beskedet att hennes främre korsband är av. 

I dag reser de svenska handbollslandslagen från förläget i Fukuoka till OS-byn i Tokyo. En som skulle vara med på det planet, som en av de 15 svenska damspelare (14 får användas i varje match), är Isabelle Andersson.

Tyvärr skadade sig 21-åringen i slutskedet av gårdagens match mot Norge. I en situation utan kroppskontakt small det till i högerknät och en magnetröntgen på sjukhuset i Fukuoka visade att det främre korsbandet är av.

– Jag kom in i banan i en rörelse och skulle göra stegen som jag gjort tusentals gånger tidigare, sen tog det bara stopp, knäckte till och jag kände direkt att det var något fel. Men eftersom jag aldrig varit skadad tidigare så visste jag inte hur allvarligt det var, säger Andersson.

– Det är svårt att beskriva känslan just nu. Hela sommaren har gått åt till OS-förberedelserna och jag har sett fram emot det så mycket, sen kommer det här timmarna innan vi ska åka till OS-byn. I går var allt så stressigt och jag var mitt uppe i allt, att vakna upp i morse och förstå att det var sant var var mycket värre.

Förbundskaptenen Tomas Axnér:

– Det är förstås ett fruktansvärt besked för henne att få dagarna innan hon ska kliva in i ett OS och jag lider verkligen med henne. ”Bellen” är framtidsspelare och jag är övertygad om att hon kommer att att komma tillbaka starkare och kunna spela framtida mästerskap för Sverige.

I natt blev det klart att Johanna Westberg, under förutsättning att hennes PCR-tester är negativa, ersätter och flyger till Tokyo. Två negativa tester krävs för att kunna göra det och tidigast fredag kan hon flyga till Japan för att sedan ansluta till truppen.

Westberg spelade OS-kvalet i mars och var med i bortasegern över Ukraina i VM-kvalet i april, men valde att tacka nej till en OS-satsning på grund av familjeskäl.

– Jag kände att jag inte kunde se mig själv vara borta från min son i så många veckor och hade en bra dialog med Johanna Wiberg (assisterande förbundskapten). Vi var överens om att de skulle kunna ringa om någonting skulle hända, säger Westberg som till vardags spelar i Nykøbing Falster i Danmark.

– Nu är förutsättningarna annorlunda jag och för egen del ska det verkligen bli häftigt. Jag är peppad att komma till Japan och är glad för den uppbackning jag kunnat få på hemmaplan som möjliggör att jag kan åka. Men jag tycker jättesynd om Isabelle som åkt på den här skadan så nära OS.

Tomas Axnér om beslutet att ringa in Westberg:

– Johanna har spetskompetenser som kan lyfta oss, vilket hon bland annat visade i OS-kvalet. Det är också en en spelare som är väl inkörd i såväl laget som i vårt spel, sedan får vi se till vilken match hon kan vara spelklar.

Westberg mästerskapsdebuterade redan i EM 2012 och spelade också EM 2016 och EM 2017. Hittills har hon spelat 71 A-landskamper och gör nu sitt första OS.

– Det har alltid varit en dröm och ett mål att få uppleva ett OS och det här är nog min sista chans. För fem år sedan var jag med på alla läger inför men missade OS, nu blir det tvärtom.

Text: Daniel Vandor
Foto: Bildbyrån