Nyheter

Dam / 20 juli 2021

Tomas Axnér: ”Kan prestera mot alla lag”

Premiärhelgen i Tokyo närmar sig med stormsteg och det svenska damlandslaget gör sig redo för sommarens stora äventyr. Förbundskaptenen Tomas Axnér är förväntansfull och spänd inför OS. 

– Vi har en stigande form med bättre handboll vid varje samling, säger Axnér som ser avancemang från gruppspelet som sin tuffaste uppgift i karriären hittills. 

Det råder ingen tvekan om att Sveriges damlandslag har en tuff uppgift framför sig. Utöver guldkandidaterna Frankrike och ROC (Rysslands olympiska kommitté) möter Blågult även Ungern, Brasilien och Spanien i OS-gruppspelet. Fem lag med hög högstanivå, precis som Sverige.

De fyra bästa lagen går vidare till kvartsfinal. Förbundskapten Tomas Axnér berättar att det är den tuffaste utmaningen han har ställts inför som handbollstränare.

– Det skulle jag nog säga. Men med det sagt ser jag möjligheter såklart. Många lag är jämnbra med oss och vi har en stigande form med bättre handboll vid varje samling. Men vi har inte råd att göra allt för många misstag. Vi fick det bästa icke-europeiska laget i vår grupp. Det kommer bli små marginaler som avgör, kommenterar Axnér på tisdagens pressträff, strax efter att Sverige förlorat mot guldfavoriten och europamästarna Norge med 25–32 i ett inofficiellt OS-genrep.

Uppladdningen inför OS har pågått i lång tid. Ända sedan OS-biljetten kvitterades ut i mars har fokus och energi riktats mot de här veckorna i Japan. I en tidigare pressträff i söndags kommenterade Axnér de första dagarna på plats på förberedelselägret i Fukuoka.

– Vi anlände tre dagar tidigare än planlagt vilket har varit bra för acklimatiseringen. Vi har en ganska fräsch och intakt grupp. Nu gäller det bara att hitta champagne i musklerna.

Anser du det ett misslyckande att inte gå vidare från gruppspelet?

– Vi har en sportslig ambition att ta oss vidare och skulle bli jäkligt besvikna om vi inte fixar det. Men vi möter inga dåliga lag. Samtidigt har vi inte landat här med någon fallskärm. ROC och Frankrike är två starka lag på pappret och extremt stjärnspäckade med fina individualister. Men de övriga lagen är ungefär lika bra som oss. Det kommer krävas bra prestationer men vi kan prestera mot alla lag. Det kan bli idel segrar men också snöpliga förluster.

Damerna inleder OS mot Spanien på söndag 12.30 svensk tid. Ett välbekant motstånd för Sverige som har stött på Spanien i OS-kvalet samt i de senaste EM och VM-gruppspelen.

– Vi har haft många genomgångar på dem och är ganska medvetna om hur de spelar. Nu har de fått tillbaka sin skytt i Alexandrina Cabral Barbosa som inte var med i OS-kvalet till följd av en knäskada. Hennes form är osäker, men jag skulle säga att Spanien är en bra premiärmotståndare för oss.

Vanligtvis spenderar spelarna den här tiden på året på försäsong och fysisk träning. Nu jagar de i stället sin högstanivå, både fysiskt och tekniskt. Dessutom ska de orka med matcher varannan dag.

– Vi kommer ha något tungt pass till innan Spanien-matchen. Det är Rickard Nilsson, fysexpert på SOK, som har lagt träningsplanen. Det gäller att pricka rätt så man hittar formtoppen i Tokyo och inte på vägen hem. Sen kan det bli påfrestande att spela så många matcher. Men vi kommer behöva belasta några spelare hårdare än andra.

De svenska damerna och herrarna åker till OS-byn i Tokyo under onsdagen.

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån