Herr / 29 april 2023

Herrarna slutar tvåa i EHF Euro Cup

Sverige slutar på andraplats i EHF Euro Cup säsongen 2022/23. Vårens sista landskamp slutade 37–31 (23–17) i Danmarks favör.

– På det stora hela en okej kamp. Men försvarsspelet i första halvlek var under all kritik, menade Jonathan Carlsbogård.

Lördagens prestigemöte mellan de regerande världsmästarna Danmark och de regerande Europamästarna Sverige ramades in av en fantastisk atmosfär i Jyske Bank Boxen i Herning. Fullsatta läktare gav matchen en extra stor vikt. I potten låg utöver äran gruppsegern i EHF Euro Cup säsongen 2022/23.

Matchen präglades av ett högt tempo. Båda lagen satte gasen i botten vid varje vunnen boll. Sett över 60 minuter var det hemmalaget Danmark som hanterade tornadohandbollen bäst. Mathias Gidsel och Simon Pytlick gjorde 15 mål tillsammans, varav en hel del i andra fas. Duon var närmast ostoppbara för det svenska försvaret.

– Försvarsspelet i första halvlek var under all kritik. Det är för dåligt att släppa 23 bollar. Vi måste få stopp på det bättre. De fick bara spela vidare bollen. Sen gör Danmark det otroligt bra. Vi får kolla på hur vi kan bryta deras flow i anfallsspelet bättre tills nästa gång vi möts, kommenterade Jonathan Carlsbogård efter matchen.

Att VM-mästarna från i vintras skulle bli en tuff nöt att knäcka var det svenska landslaget väl medvetna om. Som närmast kom Sverige i andra halvlek, där de med hjälp av Tobias Thulins målvaktsräddningar minskade gapet till uddamålet. Paussiffrorna 23–17 hade blivit 24–23 efter 38 spelade minuter.

Dessvärre lyckades Sverige aldrig komma ikapp Danmark i målprotokollet. Detta trots fina prestationer i anfallsspelet, inte minst från Jonathan Carlsbogård (sju mål) och Felix Claar (sex mål) i anfallsspelet. Den förstnämnda blev Sveriges bästa målskytt i Herning.

Danmark vann sista kvarten med 9–5, vilket fällde avgörandet. Sverige mäktade endast med två mål under matchens sista åtta minuter.

Slutresultatet 37–31 innebär att Danmark passerar Sverige som fram tills idag var obesegrade i turneringen. Blågult slutar på andraplats i gruppen med 10 poäng av 12 möjliga. Därmed är landslagssäsongen över för såväl herr- som damlandslaget.

– På det stora hela en okej kamp. Vi gör det bra framåt, bommar några frilägen och gör några tekniska fel, men det är ganska normalt mot världsmästarna. Självklart är det trist att avsluta landslagssäsongen med en förlust. Men jag tycker att vi har gjort en bra säsong. Att förlora mot världsmästarna är inget att skämmas för, fortsatte Carlsbogård.

DANMARK–SVERIGE 37–31 (23–17)

Danmark: Mathias Gidsel 8, Simon Pytlick 7, Rasmus Lauge 6, Emil Jakobsen 6, Lukas Jørgensen 3, Hans Mensing 2, Emil Madsen 2, Alexander Lynggaard, Niclas Kirkeløkke.
Sverige: Jonathan Carlsbogård 7, Felix Claar 6, Daniel Pettersson 4,  Albin Lagergren 4, Lukas Sandell 3, Max Darj 2, Jim Gottfridsson 2, Hampus Wanne 2, Felix Möller.
Målutveckling: 5 min: 5–4, 10 min: 10–8, 15 min: 13–10, 20 min: 16–12, 25 min: 19–15, 30 min: 23–17, 35 min: 24–19, 40 min: 25–24, 45 min: 28–27, 50 min: 31–28, 55 min: 34–29, 60 min: 37–31.
Utvisningar, Danmark:
3 x 2 min. Sverige: 5 x 2 min.
Domare: Ramesh Thiyagarajah & Suresh Thiyagarajah, Tyskland.
Publik: 10 230 (Jyske Bank Boxen, Herning).

29 april: Danmark–Sverige 37–31
30 april: Tyskland–Spanien (Berlin, 15.35)
Tabell: 1) Danmark 10 poäng, +28  //  2) Sverige 10 poäng, +13  //  3) Spanien 2 poäng, –13  //  4) Tyskland, 0 poäng, –28
Regerande europamästaren Sverige, silvermedaljören Spanien, trean Danmark samt värdnationen Tyskland är direktkvalificerade för EM 2024 och spelar EHF Euro Cup medan övriga länder gör upp om de resterande 20 platserna till mästerskapet