Nyheter

Herr / 10 januari 2023

Jim Gottfridsson utsedd till världens bäste

För ett år sedan utsågs han till EM-turneringens mest värdefulle spelare – i dag har Jim Gottfridsson utsetts till världens bästa spelare 2022 av ansedda handbollssajten Handball-Planet.com. 

– Det är förstås ärofyllt även om titlar med klubb- eller landslaget alltid varit viktigare för mig än individuella utmärkelser, säger han. 

På torsdag inleds VM för svensk del då Brasilien står för motståndet i premiären i Scandinavium. Sverige kliver in i hemmamästerskapet som regerande europamästare och under hösten har många av spelarna fortsatt att leverera på hög nivå.

En av dem är Jim Gottfridsson som utsetts till världens bäste spelare 2022 av Handball-Planet.com. Sajten har delat ut utmärkelsen – icke att förväxla med Internationella Handbollförbundets utmärkelse – sedan 2011 och Gottfridsson är den första svenska spelare få priset.

En internationell jury med medlemmar från 13 olika länder, liksom närmare 50 000 följare på sajten, ligger bakom slutresultatet. Tvåa kom spanjoren Aleix Gomez och medan fransmannen Dika Mem slutade trea och tidigare trippla vinnaren Mikkel Hansen fyra. Femma slutade Hampus Wanne.

– Det är fina namn som står på listan, spelare som dominerat världshandbollen under det senaste decenniet. Det är förstås ärofyllt även om titlar med klubb- eller landslaget alltid varit viktigare för mig än individuella utmärkelser. Men att så många i hela Europa tycker att jag gjorde ett bra 2022 är smickrande, säger han från VM-uppladningen.

– Nu är det fullt fokus på premiären på torsdag och resten av VM, ett mästerskap som både jag personligen och alla andra i laget sett väldigt mycket fram emot. Att få spela ett VM på hemmaplan är det inte många som får göra och det är fantastiskt att känna ett så enormt stort stöd från svenska folket. Det kommer att bli härliga publikfester i Scandinavium och förhoppningsvis även på Tele2 Arena dit vi vill ta oss.

TIDIGARE VINNARE AV HANDBALL-PLANET.COM:S UTMÄRKELSE

2011: Laszlo Nagy, Ungern
2012: Filip Jicha, Tjeckien
2013: Domagoj Duvnjak, Kroatien
2014: Nikola Karabatic, Frankrike
2015: Nikola Karabatic, Frankrike
2016: Mikkel Hansen, Danmark
2017: Arpad Sterbik, Spanien
2018: Sander Sagosen, Norge
2019: Mikkel Hansen, Danmark
2020: Sander Sagosen, Norge
2021: Mikkel Hansen, Danmark
2022: Jim Gottfridsson, Sverige

Text: Daniel Vandor / Foto: Krister Andersson, Bildbyrån