Nyheter

Herr / 11 januari 2023

VM med Valter, del 1

Publikfavoriten Valter Chrintz skadade knät i höstas och gör sin säsongslånga rehab på hemmaplan i Åhus. Under VM i januari kommer Valter att ge sin syn på mästerskapet, med fokus på Sveriges äventyr. Följ ”VM med Valter” på Handbollslandslaget.se eller i appen ”Gameday Handbollslandslaget”. 

I kväll inleds handbolls-VM i polska Katowice med premiärmatch mellan de regerande olympiska mästarna Frankrike och värdnationen Polen. Klockan 21.00 går startskottet för en 19 dagar lång handbollsfest som når sin kulmen i finalarenan Tele2 Arena i Stockholm söndag den 29 januari.

För Sverige, som är medarrangörer av VM, spelas premiären i Göteborg på torsdag den 12 januari. De regerande sydamerikanska mästarna Brasilien utgör premiärmotståndet för Jim Gottfridsson och kompani. Avkast i Scandinavium sker klockan 20.30.

Högerkanten Valter Chrintz befinner sig just nu i uppväxtorten Åhus för rehab. Det var tidigare i höstas som den svenske landslagsmannen, som till vardags spelar i det tyska topplaget Füchse Berlin, skadade sitt högerknä.

– Jag mår bra. Jag har kommit några veckor in på min rehab nu och jag känner att mitt knä blir mer och mer stabilt. Här i Åhus har jag familj och vänner nära, vilket är skönt då jag inte behöver tänka på skadan så mycket, berättar Chrintz som missar hela vårsäsongen.

Med drygt två års erfarenhet av tysk ligahandboll har Chrintz bra koll på många VM-spelare. Inför mästerskapet lyfter han fram Sverige, Danmark och Spanien som de tre stora guldkandidaterna.

– Det är tre bra landslag som jag tror väldigt mycket på. Sen finns Frankrike och Tyskland strax där bakom skulle jag säga.

För tre år sedan briljerade Chrintz i EM-premiären i Scandinavium. I sin stora mästerskapsdebut mot Schweiz bjöd han hemmapubliken på ett läckert bakom-ryggen-mål som fick stor spridning på internet.

– Jag har många bra minnen från det mästerskapet. Det var häftigt att få en sån bra start. Det gav mig mycket självförtroende att göra ett sånt mål. Att det blev lite viralt var också kul.

Vem hoppas du tar Scandinavium med storm på torsdag?

Eric Johansson. Det är en spelare som Sverige kan få bra utdelning av i VM. Han är en bra spelfördelare i 6-5 spelet och en vass skytt. Dessutom kan han spela bakåt. Jag tror Sverige skulle vinna mycket på att ha en formstark Eric Johansson i laget.

Chrintz var även med i de pandemipräglade mästerskapen VM 2021 och EM 2022, där Sverige tog VM-silver respektive EM-guld. Nu i hemma-VM väntar en helt annan upplevelse och kuliss.

– Med ett hemmamästerskap kommer allting mycket närmare inpå. I Budapest eller Kairo märkte man inte av uppståndelsen på hemmaplan. Nu kommer det bli fulla läktare och en mycket mer speciell känsla kring matcherna. Om Sverige spelar bra handboll och vinner sina matcher kommer det bli ett väldigt roligt VM. Då tror jag att de kan gå hela vägen.

Hos premiärmotståndet Brasilien lyfter Chrintz ett varningens finger för Melsungen-spelaren Rogerio Moraes.

– Nu när de har sin bästa och viktigaste spelare Haniel Langaro skadad blir Moraes viktig för dem. En stor och tung mittsexa som kommer att bli en tuff uppgift för de svenska försvarsspelarna.

Vad tror du om Sveriges chanser på torsdag?

– Jag har sett några resultat från Brasiliens träningsmatcher och de skrämmer mig inte jättemycket. Om Sverige går in med hundra procent ska det vara en match som de vinner rätt så bekvämt, menar Chrintz.

Vilka lag tror du kan överraska i VM?

– Island har jag hört mycket snack om. Även Serbien känns farliga. Men jag är ingen expert egentligen, bara en handbollsspelare. Jag tror att utmaningen för de mindre bra lagen blir att orka hela mästerskapet. De har inte samma bredd som exempelvis Danmark och Sverige. Men om de lyckas med det blir de farliga, avslutar Chrintz.

Valters VM-spaning:

– Jag tror att premiären mellan Polen och Frankrike blir en jäkla krigarmatch. Polen spelar på hemmaplan i Katowice och kommer förmodligen vara rejält laddade. Frankrike är ett erkänt duktigt landslag men har många spelare skadade. Polen kan vara luriga och jag vet inte riktigt var Frankrike står någonstans. Polen spelar mycket över zon i anfallsspelet, så det ska bli spännande att se om de orkar göra det hela vägen mot Frankrikes försvar. Oavsett är det ett riktigt intressant premiärmöte.

Text: Olof Thyrelius Ericson