Herr / 16 januari 2021

Kliniskt Sverige krossade Chile

Lördagskvällen bjöd på ytterligare en svensk storseger i VM. Tack vare ett effektivt kontringsspel gick Sverige segrandes med hela 41–26 (20–16) mot Chile.
– Vi höll fokus på oss själva i andra halvlek, sade en storspelandes Andreas Palicka efter krossen.

Sverige kom stärkta till lördagens kvällsmatch mot Chile. Efter torsdagens premiärseger mot Nordmakedonien var det dags att ta sig an Chile. Ett motstånd som förlorade sin premiär mot Egypten med 26–31.

Den första halvleken bjöd på högt tempo och många mål. Sveriges kantspringare Lucas Pellas och Daniel Pettersson imponerade och var den främsta orsaken till att Sverige ledde med 20–16 i paus.

Medan anfallsspelet flöt på hade Sverige betydligt större bekymmer bakåt. Chiles brödrapar Rodrigo och Esteban Salinas rev upp stora hål och hittade rena lägen.

– Vi började starkt men sen slappnade vi av och tappa rytmen. De hittade in till mittsex och fick fina lägen. Det får inte ske, sade Pellas i halvtid.

Andreas Palicka inledde andra halvlek strålande. Tre raka räddningar hjälpte Sverige öka gapet i målprotokollet. Daniel Petterssons femte mål för kvällen innebar 22–16 till Blågult.

– Vi gjorde en klart bättre andra halvlek. I första tappade vi konceptet lite och vårt fokus. Men i andra höll vi fokus på oss själva och spelade ett bättre försvar, sade Palicka som bytte av Mikael Aggefors i halvtid.

Försprånget på sex bollar växte sig sedan större. Sverige var fortsatt kliniska framför mål. Lucas Pellas blev målbäst med tolv mål men även Lukas Sandell och Valter Chrintz höll sig framme mot slutet. Den sistnämnda skickade in Sveriges 40:e mål med ett par minuter kvar på klockan.

– Vi skulle bara vinna idag. Vi började matchen bra men gick ner oss lite försvarsmässigt i perioder. Men en 15-målsseger får vi vara nöjda med, kommenterade fyramålsskytten Jim Gottfridsson.

Slutresultatet i Kairo skrevs 41–26 (20–16) till Sverige som stod för en stark andra halvlek. Därmed behåller man förstaplatsen i gruppen före Egypten på målskillnad. Dessutmo kvitterade man ut biljetten till huvudrundan.

– Jag är glad för en ny seger och avancemang till huvudrundan. Första halvlek var inte så bra bakåt. Men vi vann komfortabelt och gjorde över 40 mål. Det var mycket bra, sade förbundskapten Glenn Solberg.

Sista gruppspelsmatchen spelas på måndag kväll mot värdnationen Egypten. Avkast är 18.00.

CHILE–SVERIGE 26–41 (16–20)
Chile: Erwin Feuchtmann 7, Rodrigo Salinas 6, Esteban Salinas 4, Emil Feuchtmann 2, Javier Frelijj 2, Benjamin Calleja 2, Diego Reyes, Daniel Ayala, Sebastian Ceballos.
Sverige: Lucas Pellas 12, Lukas Sandell 6, Daniel Pettersson 5, Jim Gottfridsson 4, Linus Persson 3, Jonathan Carlsbogård 3, Felix Claar 3, Valter Chrintz 3, Max Darj, Alfred Jönsson.
Målutveckling: 5 min: 1–4, 10 min: 2–5, 15 min: 6–10, 20 min: 10–14, 25 min: 14–17, 30 min: 16–20, 35 min: 17–24, 40 min: 20–27, 45 min: 23–29, 50 min: 24–33, 55 min: 26–37, 60 min: 26–41.
Utvisningar, Chile: 8 x 2 min. Sverige: 4 x 2 min.
Domare: Arthur Brunner & Morad Salah, Schweiz.
Publik: 0 (Kairostadion, Kairo, Egypten).