Herr / 9 januari 2023

Knapp förlust i VM-genrepet

Sverige föll med 28–3o (13–12) i måndagens VM-genrep i Halmstad. Serbien vände och vann i andra halvlek och avgjorde mötet med matchens sista mål.

– I andra halvlek tappade vi alldeles för många dueller, konstaterade förbundskapten Glenn Solberg.

Måndagskvällens VM-genrep i Halmstad spelades inför rekordpublik. 3 880 åskådare kom till Halmstad Arena för att ta del av hyllningarna av den före detta svenska förbundskaptenen tillika Halmstadssonen Bengt ”Bengan” Johansson samt se Sverige och Serbien spela VM-genrep.

Lagen möttes i Lund i fredags. Då var det Sverige som drog det längsta strået efter en stark vändning i andra halvlek. I kväll var Serbiens tur att gå segrandes ur striden. Med större skärpa i det uppställda anfallsspelet lyckades gästerna vinna med 30–28 (12–13).

Precis som i fredags var serberna lyckosamma i sin offensiv. Mer än ofta hittade de in till linjen, vilket gav det blågula försvaret huvudbry. Även om Sverige, med hjälp av en positionssäker Mikael Appelgren, lyckades hålla nere siffrorna till 13–12 i halvtid var man inte helt nöjd med försvarsspelet.

– Vi får till försvarsspelet mycket bättre än senast. Men vi har det svårt med deras linjespelare som får springa lite fritt där bakom, menade Appelgren i paus.

Appelgren, som i kväll gjorde sin första A-landskamp på nästan tre år, var en av Sveriges bästa spelare i VM-genrepet. 33-åringen svarade för en rad fina målvaktsräddningar i första halvlek och utsågs efter slutsignal till Matchens lirare.

– Det kändes som min debut idag. Det är fantastiskt att få representera Sverige igen, sade ”Äpplet” som dragits med flera skador de senaste tre åren.

I andra halvlek lyckades Sverige dra i från till en fyramålsledning. Med 16 minuter kvar att spela var hemmalaget i täten med 23–19 på resultattavlan.

Men Serbien gav sig inte. Och när gästerna fick chans att spela i övertal i mitten av andra halvlek minskade de snabbt gapet till 23–21. Därefter tog det blott fem minuter innan Serbien var ikapp i målprotokollet. Lagkaptenen Nemanja Ilic gjorde 24–24 från strafflinjen och gav lagkamraterna såväl som bortapubliken i Halmstad segervittring.

Sverige tog en time-out med knappt nio minuter kvar att spela men lyckades inte få stopp på blödningen bakåt. Dessutom bjöd man på lite för många tekniska fel i anfallsspelet.

– Vi kommer inte upp i nivå alls idag. Vi har för långa dåliga perioder och för korta bra perioder. Vi ska inte släppa vår fyramålsledning i andra halvlek, menade Lucas Pellas efter matchen.

Pellas blev med sina sex mål Sveriges bästa målskytt i VM-genrepet. Vänstersexan berömde också kvällens motståndare.

– Det var tråkigt att det inte gick vägen i dag. Men Serbien är ett bra lag. Vi får titta på vad vi gjorde mindre bra i dag och analysera därefter. Sen är det revanschlusta den 12:e (VM-premiär mot Brasilien).

Med 50 sekunder kvar att spela reducerade Pellas till 28–29. Dessvärre avgjorde Serbiens Lazar Kukic matchen med sju sekunder kvar att spela. Med ett elegant hoppskott från nio meter utökade han till 30–28 och fastställde slutresultatet.

Förbundskaptenen Glenn Solberg delade Pellas besvikelse:

– Det är tråkigt att förlora. Vi spelade en bra första halvlek där vi är bättre försvarsmässigt än i fredags. ”Äpplet” spelade också bra i mål. I andra halvlek tappade vi alldeles för många dueller, speciellt mot Kukic.

– Förhoppningsvis är vi ännu bättre och skarpare bakåt på torsdag, menade Glenn Solberg.

Med båda matcherna mot Serbien nu avklarade går Sverige nu in i VM-bubblan på riktigt. På torsdag spelar de VM-premiär mot Brasilien i ett kokande Scandinavium. Tid för avkast på torsdag är klockan 20.30 i Göteborg.

SVERIGE–SERBIEN 28–30 (13–12)

Sverige: Lucas Pellas 6, Max Darj 3, Jim Gottfridsson 3, Eric Johansson 3, Felix Claar 3, Hampus Wanne 2, Lukas Sandell 2, Fredric Pettersson 2, Linus Persson 2, Jonathan Carlsbogård, Daniel Pettersson.
Serbien: Bogdan Radivojevic 5, Lazar Kukic 5, Vukasin Vorkapic 4, Nemanja Ilic 4, Petar Djordjic 4, Mijajlo Marsenic 2, Ivan Popovic 2, Predrag Vejin 2, Uros Borzas, Marko Milosavljevic.
Målutveckling: 5 min: 2–3, 10 min: 4–6 15 min: 6–7, 20 min: 9–9, 25 min: 11–11, 30 min: 13–12, 35 min: 15–14, 40 min: 19–17, 45 min: 23–20, 50 min: 24–22, 55 min: 25–27, 60 min: 28–30.