Nyheter

Dam | Herr / 19 november 2018

Landslagskollen: Så gick det i helgen

EM närmar sig för de svenska landslagsdamerna, som i helgen levererade fina formbesked och på herrsidan fortsatte bland annat Kielsvenskarna att visa framfötterna. Här är en sammanställning hur det gått för landslagsspelarna under helgens matcher.

• • •

• Köpenhamn körde över Sävehof totalt i den avslutande gruppspelsmatchen i Champions League. Sävehof vann visserligen den andra halvleken med två bollar, men Köpenhamn vann den första med hela 19–6 och slutresultatet blev 33–22. Hanna Blomstrand var bäst på planen och gjorde sex mål på sju försök medan både Jenny Alm (3/3) och Linn Blohm (2/2) var hundraprocentiga, liksom Sävehofs Olivia Mellegård (2/2). Johanna Bundsen spelade inte för Köpenhamn. Köpenhamn tar med sig tre poäng till huvudrundan, medan CL-spelet är över för Sävehof för den här säsongen och laget nu kliver in i EHF-cupens gruppspel i januari.
• CSM Bukarest är vidare till huvudrundan i Champions League med sex poäng och besegrade i går Daniela Gustins SSG BBM Bietigheim hemma med 32–24, även om tyskorna stretade emot bra i en halvlek (14–13 till Bukarest i halvtid). Nathalie Hagman gjorde ett mål för hemmalaget där även Sabina Jacobsen spelar försvar. Gustin gjorde tre av Bietigheims mål.
•  Även Brest Bretagne är vidare till huvudrundan och de tar med sig två poäng. I den avslutande gruppspelsmatchen blev det förlust borta mot gruppettan Rostov-Don (24–30), men glädjande var att Bella Gulldén var tillbaka i spel efter sin skada och bland annat gjorde ett mål för det franska laget. Filippa Idéhn gjorde en ny godkänd insats i målet för Brest där hon räddade elva bollar.
• Nykøbing Falster är vidare till gruppspelet i EHF-cupen efter att ha slagit ut den svenska ligaledaren H65 Höör med totalt 54–47. I går blev det dansk seger med 27–23 i Eslöv och i vanlig ordning bidrog landslagsspelarna Johanna Westberg (sex mål) och Anna Lagerquist (två mål). Matchens bästa målskytt fanns i hemmalaget där Mikaela Mässing, som är med i den svenska bruttotruppen till VM, gjorde nio mål.
• Även Carin Strömberg och Viborg är vidare till gruppspelet i EHF-cupen, detta efter en överkörning mot serbiska Zork Jagodina. Förra helgen blev det 31–16, nu blev det 26–11 på bortaplan och totalseger med hela 30 mål (57–27). Strömberg blev tremålsskytt i lördagens match.
• Loui Sand gjorde fyra mål på sex försök när hennes hennes Fleury Loriet bortabesegrade Vaulx-en-Velin i franska cupen. 38–29 slutade matchen och Sand & Co är nu vidare till åttondelsfinal.
• Helgens främsta målskytt bland våra landslagsspelare var Mathilda Lundström som gjorde hela åtta mål när Skuru till slut lyckades besegra Önnered i en match som spelades i Ulricehamn. 29–25 blev det till slut för Skuru som går på EM-uppehåll som tvåa i serien.
•  För andra veckan ställdes Philip Henningsson och Andreas Nilsson mot varandra i Champions League och den här gången var det Nilsson och Veszprem som var starkast på hemmaplan. 36–27 slutade matchen efter att Nilsson varit hundraprocentig – fyra mål på fyra försök – och Henningsson satt ett mål. Veszprem är femma i gruppen efter åtta spelade matcher, Kristianstad ligger åtta.
• Det sattes nytt publikrekord (6 865) i en kvalmatch till EHF-cupen när Kiel tog emot norska Drammen. Hemmalaget ledde med 16–14 i halvtid, drog sedan iväg till 22–14 när andra halvleken inleddes och vann till slut med 34–23 och är nära EHF-cupens gruppspel. Vilka som bidrog mest till Kiels målskytte? Svenskarna Niclas Ekberg och Lukas Nilsson som gjorde fem mål vardera.
• Bundesligatvåan Magdeburg fick slita hårdare för att vinna sin match i EHF-cupens tredje kvalrunda, men det gick till slut vägen och det blev 26–23 på hemmaplan. Daniel Pettersson tvåmålsskytt för Magdeburg, Albin Lagergren var mållös.
Text: Daniel Vandor
Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån
Bilden: Mathilda Lundström, som nästa vecka mästerskapsdebuterar, gjorde åtta mål i sista matchen före EM.