Nyheter

Herr / 14 april 2022

Lukas Sandell: ”Trodde inte det kunde bli bättre”

Livet leker för högernian Lukas Sandell. Inför lördagens prestigemöte med Danmark berättar skåningen om den kommande säsongsavslutningen i klubblaget Ålborg och första tiden som familjefar. 

– Livet har bara blivit bättre, säger Sandell. 

25-årige Lukas Sandell har på kort tid blivit en handbollsspelare av rang. A-landslagsdebuten gjordes i januari 2021 och sedan dess har Eslövssonen hunnit med ett danskt ligaguld, en Champions League-final och ett EM-guld samt ett VM-silver med det svenska landslaget.

Dessutom blev han far för första gången tidigare i vintras. Inför EM i Slovakien och Ungern berättade Sandell till Sportbladet att han aldrig känt sig lyckligare. Tre veckor senare hjälpte han Sverige vinna det första handbollsguldet på 20 år.

– Haha, jag trodde inte livet kunde bli bättre. Men det kunde det ju. Det var helt fantastiskt att komma hem till en nyfödd dotter efter det EM-guldet, berättar högernian.

Hur är livet som nybliven pappa?

– Det är fantastiskt. Livet har bara blivit bättre. Men självklart är det en skillnad mot hur det var tidigare. Det blir mindre sömn, skrattar Sandell.

I klubblaget Ålborg går Sandell en spännande säsongsavslutning till mötes. Dels ska laget göra entré i det danska slutspelet. Men högst upp på Sandells lista står kvartsfinalen i Champions League mot ungerska Veszprem.

– Matcherna mot Veszprem blir viktigare än slutspelet, eftersom det är direkt utslagning i Champions League. Slutspelet i Danmark spelas i grupper. Jag lever för CL-matcherna och tycker de är roligast att spela.

I fjol gick Ålborg hela vägen till Champions League-final. Men där blev Barcelona för svåra. Nu ska Ålborg försöka göra samma sensationella resa.

– Det är nu det roliga börjar. Vi vann danska cupen för några veckor sedan. Jag kan tänka mig att det blir helt fantastiska matcher med all publik på läktarna, fortsätter en inspirerad Sandell.

Först väntar dock säsongsavslutning med det svenska landslaget. I kraft av värdskap är Sverige direktkvalificerade till VM 2023, som äger rum kommande januari. Därför spelar Sverige en vänskapsmatch på lördag mot de regerande världsmästarna Danmark, som också har säkrat sin biljett till mästerskapet.

Länderna möttes i VM-final 2021. Då gick danskarna segrandes.

Hur mycket betyder matcherna mot Danmark?

– Det är alltid viktiga matcher mot danskarna. Jag har danska lagkompisar i Ålborg och det är alltid roligare att komma tillbaka till det omklädningsrummet med en seger. Den här gången handlar det också om att avsluta landslagssäsongen på topp. Vi kommer ge allt i den matchen. Det finns många detaljer för oss att jobba på inför hemma-VM nästa år. Som vårt 5-1 försvar till exempel, fortsätter Sandell.

Vanligtvis består landslagssamlingar av två matcher. Att det nu endast ska spelas en glädjer Sandell.

– Ja, det ska bli skönt att ta det lite lugnare än vanligt. Det är en hård belastning i vardagen i klubblaget.

Vad har landslagsledningen sagt till er om träningsnivån under veckan?

– Att vi ska lyssna på våra kroppar och träna så hårt som vi känner för. Det är en tuff period nu som kommer med slutspel och Champions League-kvartsfinal. Det är helt perfekt för oss.

Avkast mot Danmark sker klockan 16.00 i Malmö Arena på lördag. Biljetter till landskampen hittar du här.

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån