Nyheter

Herr / 5 november 2020

Målkalas när Sverige premiärvann

Sverige vann EM-kvalpremiären hemma mot Rumänien efter en uppvisning i första halvlek. Ett skönt besked för Glenn Solberg som segrade i sin debut som svensk förbundskapten.
– Vi gjorde en fantastisk första halvlek och spelade bra i försvar- och kontringsspelet, sade Solberg till SVT2 efter slutresultatet 33–30 i Partille Arena.

Efter ett långt uppehåll sedan hemma-EM i januari var det äntligen dags för Sveriges handbollsherrar att göra comeback. Den forna stormakten Rumänien stod för motståndet i EM-kvalpremiären i Partille.

Förbundskapten Glenn Solberg som tog över posten i februari fick göra sin efterlängtade debut med Sverige. Den norska tränaren efterlyste ett starkt kollektiv vilket vi även fick bevittna i inledningen.

Sverige i sedvanlig gulblå dress tog tag i taktpinnen från start och dikterade tempot fullständigt. Ett disciplinerat anfall- och försvarsspel satte tonen direkt och gav Sverige ledningen. Mellan stolparna stod även Mikael Aggefors mycket stabilt.

För Kärra HF-produkten Jonathan Carlsbogård var det en stor dag. Landslagsdebutanten fick chansen från start och imponerade i mittblocket tillsammans med Max Darj. Följsamt och stabilt tog de hand om de rumänska anfallsstyrkorna. Efter blott tio minuter var ställningen 9–3 till Blågult.

Målbäst i första halvlek blev vänstersexan Hampus Wanne som gick ut i paus med åtta fullträffar. Efter halvtidssignalen analyserade han matchbilden för SVT2.

– Vi springer bra samtidigt som de inte gör jobbet hem. Då blir det fria lägen för oss. Trots att det är några nya killar med idag jobbar vi aggressivt ihop. Det är väldigt roligt att få spela landslagshandboll igen, sade Wanne som förståeligt var nöjd med 20–12 i halvtidsledning.

Sverige som stod för en välspelad första halvlek lyckades inte upprätthålla sin dominans i den andra. Rumänien klev ut revanschsugna från pausvilan och fick betydligt bättre träff i sitt anfallsspel. I den 41:a minuten reducerade gästerna till 20–24 vilket fick Glenn Solberg att lämna in sitt första time-out-kort för kvällen.

Anfallsmässigt slarvade Sverige vilket gav Rumänien chansen att komma ikapp. Hemmalaget spelade sig fram till fina lägen men saknade skärpan.

Tack vare den starka inledningen dock var Rumänien aldrig riktigt nära att vända på steken. Uppförsbacken var för stor för gästerna i Partille.

– Vi vann matchen vilket är bra. Men vi brände alldeles för många frilägen. Bakåt tappade vi dem men framåt kom vi till fina lägen. Vi skulle straffat dem betydligt bättre, analyserade Jim Gottfridsson.

Förbundskapten Glenn Solberg var inne på samma linje efter slutsiffrorna 33–30.

– Vi gjorde en fantastisk första halvlek och spelade bra i försvar- och kontringsspelet. Det är jag väldigt nöjd med. Men vi fick inte helt träff i defensiven i andra halvlek samtidigt som vi bommade en del framåt. Vi var inte duktiga nog i avsluten, menade Solberg.

Därmed har Sverige inlett kvalspelet till EM 2022 med två viktiga poäng. Härnäst väntar resa till Kosovo. Bortamatchen spelas på söndag klockan 17.30 i Pristina.

SVERIGE–RUMÄNIEN 33–30 (20–12)
Sverige: Hampus Wanne 9, Albin Lagergren 5, Lucas Pellas 5, Jim Gottfridsson 4, Max Darj 3, Daniel Pettersson 3, Simon Jeppsson 2, Linus Persson, Jonathan Carlsbogård.
Rumänien: Gabriel Dumitriu 6, Nicusor Andrei Negru 4, Gabriel Bujor 4, Calin Mihai Cabut 4, Christian Ghita 4, Alexandru Csepreghi 3, Marius Sadoveac 3, Andras Szasz, Dan Racoțea.
Målutveckling: 5 min: 3–2, 10 min: 9–3, 15 min: 12–4, 20 min: 15–8, 25 min: 20–11, 30 min: 20–12, 35 min: 24–16, 40 min: 24–19, 45 min: 26–22, 50 min: 29–26, 55 min: 31–28, 60 min: 33–30.
Utvisningar, Sverige: 4 x 2 min. Rumänien: 6 x 2 min + ett rött kort.
Domare: Ivan Cacador & Eurico Nicolau, Portugal.
Publik: 0 (Partille Arena, Partille).