Nyheter

Herr / 3 januari 2017

Niclas Ekberg lagkapten i VM

I dag samlades handbollslandslagets inför VM i Frankrike som inleds nästa vecka. Förbundskaptenen Kristján Andréssons val gällande lagkapten i turneringen är Kielproffset Niclas Ekberg.

• • •

I våras sköt högersexan Niclas Ekberg Sverige till OS efter dramatiska slutsekunder i kvalet i Malmö, en turnering han dock missade efter ett benbrott i foten. I höstens EM-kval var han tillbaka i landslaget och han laddar nu för sitt åttonde stora mästerskap med Sverige.

Nytt för den här gången är att högersexan kommer att bära den lagkaptensbindeln som Tobias Karlsson bar i sex år till och med OS och som Jonas Källman, som missar VM då han ska bli pappa, tog över i höstens EM-kval.

– Niclas är en av våra mest rutinerade spelare och är oerhört respekterad av såväl lagkamrater som motståndare. Han har en förmåga att få alla i gruppen att må bra och prestera och jag ser fram emot att se honom växa ännu mer med den här uppgiften, säger förbundskaptenen Kristján Andrésson.

Ekberg har gjort 554 mål på 137 landskamper och vann bland annat skytteligan i OS 2012 där Sverige tog silver. Han var även med när Sverige gick till semifinal i VM på hemmaplan 2011.

– Jag känner mig hedrad över att ha fått frågan och hoppas att det här också kan hjälpa både mig och laget att prestera ännu bättre, säger 28-åringen.

Text: Daniel Vandor
Foto: Bildbyrån