Nyheter

Herr / 17 mars 2022

Bergendahl: ”Kan inte leva på gamla meriter”

Han utsågs till EM:s bästa försvarare och var en av Sveriges stora guldhjältar. Men Oscar Bergendahl har redan släppt de prestigefyllda priserna och heroiska försvarsinsatserna.

– Jag tror bara det är ett hinder att gå runt och tänka på det. Jag ska prestera i nuet. Man kan inte leva på gamla meriter, säger mittsexan inför första landskampen sedan EM-guldet. 

Efter Sveriges första mästerskapsguld på 20 år påbörjas nu förberedelserna inför nästa års hemma-VM. I den första samlingen efter EM-guldet menar Oscar Bergendahl att det finns en hel del detaljer att slipa på.

– Det var små marginaler som avgjorde EM. Jag tror vi kan utvecklas i många delar av spelet. Det kommer gynna oss som lag att matchas mot Polen den här veckan, säger mittsexan inför de båda landskamperna i Plock.

Den första matchen spelas på torsdag kväll klockan 20.00.

– Det är alltid kul att samlas med landslaget. Det är stora kontraster mot att spela ett EM och vara här i de polska skogarna på träningsläger, fortsätter ”Berget”.

Hur är stämningen i truppen?

– Det är ett jäkla gott humör bland alla här. Många skojar och skrattar.

Vad minns du varmast från vinterns EM?

– De sista matcherna mot Norge, Frankrike och Spanien. De var riktigt häftiga att spela. Men mer specifikt minns jag såklart när Niclas Ekberg satte den sista straffen i finalen. Eller när Sander Sagosen sköt det sista skottet över i den avgörande matchen i huvudrundan.

EM-finalen mellan Sverige och Spanien hade stor publik i Sverige. Över två miljoner följde guldmatchen från tv-soffan.

– Man noterade först när man kom hem hur stort EM var. Jag vet att jag läste artiklar från Viaplay där det stod att EM-finalen var ett av de fem mest visade eventen på deras kanaler. Men under mästerskapet fattade man det inte.

Själv fick Bergendahl ta emot den fina utmärkelsen som EM:s bästa försvarare. Det gav honom också en plats i all star team.

Vad betyder sådana priser för dig?

– Självklart ger det en viss bekräftelse och självförtroende. Men mitt fokus ligger på att träna och utvecklas så mycket som möjligt. Jag tror bara det är ett hinder att gå runt och tänka på det. Jag ska prestera i nuet. Man kan inte leva på gamla meriter.

Hans klubblag GOG leder den danska ligan och ser ut att gå till slutspelet med ordentlig vind i seglen. Dessutom är man framme i åttondelsfinal i EHF:s andraturnering European League.

Vilka är dina drömscenarion till våren?

– Det är att vi i GOG tar hem trippeln. Det vill säga det danska slutspelet, danska cupen och European League. Det vore häftigt att krydda denna säsong med några till pokaler.

Matcherna mot Polen spelas på torsdag 20.00 och söndag 15.00 och liverapportering kommer att ske på Twitter.com/hlandslaget.

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån