Nyheter

Herr / 6 januari 2019

Palicka: ”Ryssland kommer att var bättre än i går"

De svenska målvakterna lämnade fina formbesked mot Ryssland i går – i kväll väntar VM-genrep mot samma motståndare.
– Vi vill ta ytterligare kliv och toppa formen inför VM, säger Andreas Palicka.

• • •

Andreas Palicka och Mikael Appelgren delar på målvakssysslan såväl i klubblaget Rhein-Neckar Löwen som i landslaget. Duon storspelade under EM i Kroatien i fjol och bidrog starkt till den svenska silvermedaljen efter att ha startat varannan match under turneringen.
– Vi fungerar riktigt bra ihop och har gjort så sedan vi startade att spela tillsammans. Vi tror på vår idé och prestationen får fortsätta att tala för sig även i framtiden, säger Palicka som anslöt till den storklubben efter OS 2016.
I går startade Appelgren matchen mot Ryssland och storspelade i första halvleken. Palicka kom in i andra – och levererade också en insats i världsklass innan Tobias Thulin tog över i slutskedet av matchen. Sverige vann med klara 29–18.
– Hela laget gjorde en väldigt stabil insats i går och det känns om att vi startar ett steg högre än den här perioden förra året. Vi har väldigt mycket individuell kvalité i  truppen och försvaret satte sig efter sju, åtta minuter, säger ”Palle”.
Sverige låg under med 3–5 efter sju minuter till men höll sedan tätt i 19 minuter och gick fram till en 13–5-ledning och släppte sedan aldrig greppet, trots att  Andreas Nilsson och Jesper Nielsen saknades. Max Darj och Kim Ekdahl Du Rietz startade som mittförsvarare och imponerade tillsammans.
– Som målvakt är det svåraste att spela ihop sig med ett nytt treapar, men Max och Kim kompletterade varandra riktigt bra. Och i EM förra året visade Max och Jesper att de är bland de bästa i världen i sina roller. Sen kom ”Chewie” (Fredric Pettersson) och Anton Lindskog in och gjorde det riktigt bra också, det var tacksamt för oss målvakter.
18.00 i kväll väntar Ryssland i genrepet inför det VM som drar igång i Danmark och Tyskland nästa vecka (Sverige premiärspelar mot Egypten på fredag).
– Hur vi än spelar kommer Ryssland att vara bättre än de var i går. De hade tränat hårt och anlände på natten inför matchen i går och  fick rejält på nöten, så de kommer att göra allt de kan för att göra en bättre match. Och vi vill också bättra oss, utveckla de små detaljerna och ta ytterligare kliv och toppa formen inför VM.
Hur mycket ser du fram emot att spela VM?
– Oerhört mycket. Det känns både spänt och roligt, jag är väldigt glad över att få representera Sverige igen. Många målar upp oss bland favoritlagen och det tycker jag är kul, det visar att vi gjort något bra. Jag har varit i den situationen i klubblaget i många år (Palicka har vunnit sju tyska mästartitlar) och vi ska gå ut och göra så bra resultat vi kan i varje match.
Kvällens match mot Ryssland sänds på TV10 och Viaplay.
Text: Daniel Vandor
Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån