Nyheter

Herr / 10 juni 2021

Sandell: ”Hade inte kunnat drömma om det här”

Han värvades till Ålborg förra sommaren – och har fått uppleva mer den här säsongen än de flesta handbollsspelare får vara med om under en hel karriär. 

– Det har varit helt sjukt när man tänker efter, men det är också extremt motiverande, säger Lukas Sandell inför helgens Final 4 i Champions League. 

Han visade redan i Elverum att han höll hög klass, men den här säsongen har Lukas Sandell tagit klivet till de största av handbollsscenerna och fortsatt att imponera stort.

I januari landslagsdebuterade han när Sverige spelade VM-premiär mot Nordmakedonien i Egypten och två veckor senare var han med i startsjuan när Sverige ställdes mot Danmark i VM-finalen.

Och i klubblaget har han varit en nyckelspelare i det Ålborg som har fem matcher kvar den här säsongen. Det är heller inte vilka matcher som helst, utan tre titlar ligger i potten:

Lördag: Semifinal mot Paris Saint-Germain i Champions League
Söndag: Final eller bronsmatch i Champions League mot Barcelona eller Nantes
Onsdag: Avgörande final i den danska ligan mot Bjerringbro-Silkeborg
Lördag: Semifinal i danska cupen mot GOG
Söndag: Final eller bronsmatch i danska cupen mot Mors-Thy eller Skjern

Lukas Sandell efter att Sverige besegrat Frankrike i VM-semifinalen i januari.

Du ångrar inte ditt klubbval och flytt till Ålborgt?  

– Det gör jag verkligen inte (skratt)! Jag såg det först och främst som ett steg uppåt i karriären, men hade inte kunnat drömma om att få uppleva allt det här när jag flyttade hit.

Vad var det mer som lockade med Ålborg?

– Jag såg en stor utvecklingspotential i klubben. Den är väldigt proffsig och seriös och jag hade ett väldigt bra snack med tränaren inför som även ville använda min i försvaret.

Från att enbart ha spelat framåt i Elverum spelar Sandell nu alltså även försvarsspel i såväl klubb- som landslag.

– Jag har lyckats hitta det jag är bra på framåt och även applicera det bakåt. Ålborg har en spelfilosofi som passar mig personligen väldigt bra. Det är mycket duellspel, vilket både jag och Felix (Claar) trivs med.

Det har pratats mycket om den satsning som Ålborg gör och där världsstjärnorna Aron Palmarsson och Mikkel Hansen ansluter i sommar respektive nästa sommar, men redan nu har alltså Ålborg nått Final 4 i Champions League för första gången.

Biljetten till Köln grundlades i den första kvartsfinalen mot SG Flensburg-Handewitt där Ålborg vann hemma med fem bollar. Då var det inte landslagskollegorna Jim Gottfridsson och Hampus Wanne, som båda tog plats i VM:s all star team i januari, som var de bästa svenskarna på planen. Sandell och Claar gjorde åtta mål vardera och Mikael Aggefors var formidabel i målet (46 procent).

Förutom den svenska landslagstrion återfinns högersexan Jonas Samuelsson i Ålborg.

– Klubben siktar på att vara med i Final 4 varje år och det är jättekul att vi är där redan i år. Klart att vi trodde på det efter hemmakampen, men vi visste också att det skulle bli sjukt tufft i returen i Tyskland. De har ändå landslagsspelare på varje position.

– Men liksom vi trodde att vi kunde slå Flensburg så har vi en tro att vi kan vinna mot alla lag. PSG är förstås sjukt bra, det är alla lag som är kvar i turneringen, men vi åker dit med en tro att vi kan vinna, säger han inför dagens resa till Köln.

Positivt är också att det kommer att vara publik i Lanxess Arena. 1 000 åskådare kommer att släppas in.

– Jag har aldrig varit på plats där tidigare, men har ju sett det på tv varje år och så klart drömt om att få uppleva det. Så på ett sätt är det en liten besvikelse att det inte är fullsatt, men det är i alla fall skillnad att spela inför 1 000 personer än inga alls.

– Det är nästan som en helt annat sport att spela inför tomma läktare. Nu har vi haft halva kapaciteten på slutet i Danmark och då blir det också en enorm skillnad i adrenalinpåslag.

Hur mår kroppen efter en sån här säsong? 

– Den mår inte bra, men det är ju rätt motiverande att ha de här matcherna framför oss. Det gör att kroppen kommer att orka.

Har du räknar efter hur många matcher du spelat den här säsongen? 

– Nej, men jag skulle tro att Felix efter nästa helg spelat runt 80 matcher inklusive landslag och Europaspel.

Och även om semestern hägrar så hoppas Sandell på ett sätt att den inte blir jättelång. Nästa fredag presenteras nämligen den svenska OS-truppen som samlas i Ystad den 9 juli och fem dagar senare sätter sig på flyget till Japan.

– Ska jag vara helt ärlig så går jag inte runt och tänker på mycket på OS, det har varit så intensivt och så mycket fokus på matcherna här, men det är klart att det är en dröm att få spela ett OS och jag hoppas förstås att jag blir uttagen.

FINAL 4 I HERRARNAS CHAMPIONS LEAGUE

Lördag:
15.15: Paris Saint-Germain–Ålborg Håndbold (sänds på V Sport Extra & Viaplay)
18.00: FC Barcelona–HBC Nantes (sänds på V Sport Extra & Viaplay)
Söndag:
15.15: Bronsmatch (sänds på V Sport Extra & Viaplay)
18.00: Final (sänds på TV10 & Viaplay)

AVSLUTNINGEN I BUNDESLIGA

Det återstår fyra till fem matcher för lagen i Bundesliga och det är en kamp såväl om ligasegern och tredjeplatsen som runt slutspelsstrecket. Flensburg-Handewitt, med Jim Gottfridsson och Hampus Wanne, leder med, med en match mer spelat, med tre poäng före Kiel (Niclas Ekberg, Oskar Sunnefeldt) och Magdeburg (Daniel Pettersson, Tobias Thulin) har tre poäng tillgodo på Rhein-Neckar Löwen (Andreas Palicka, Mikael Appelgren, Albin Lagergren, Lukas Nilsson, Jesper Nielsen, Jerry Tollbring) i kampen om tredjeplatsen.

Tre matcher sänds på Viaplay i helgen: Minden mot Kiel på lördag 20.30, Göppingen mot Magdeburg på söndag 13.30 och Rhein-Neckar Löwen mot Melsungen på söndag 16.00.

Text: Daniel Vandor
Foto: Bildbyrån