Herr / 26 juli 2021

Knapp seger mot Japan

Sverige kan lägga in två nya poäng på kontot efter ytterligare en knapp seger i OS-gruppspelet. Precis som i premiären mot Bahrain blev det jämnt i den andra gruppspelsomgången mot Japan. 28–26 skrevs de blågula segersiffrorna.
– Två matcher och två segrar. Det är en skön känsla, kommenterade Mikael Aggefors till Kanal 5.

Såväl Sverige som Japan kom revanschsugna till måndagens kvällsmatch i Tokyo. Medan Japan föll stort mot Danmark i sin premiär pratade Sverige om att förbättra sitt försvarsspel som i stora perioder var underkänt i premiären mot Bahrain.

Förbundskapten Glenn Solberg valde att kasta om lite i startsjuan och tog in två nya namn jämfört med lördagens match. Lucas Pellas gick in från start på vänsterkanten medan Mikael Aggefors inledde i mål.

Sverige fick den bättre starten och gick tidigt upp i tremålsledning. Med ledning 8–5 efter 13 minuter hade Blågult kopplat ett tydligt grepp.

Ett friskt satsande Japan skulle dock hitta momentum i sitt spel. Tack vare flera fina anfallssekvenser krympte man avståndet illa kvickt. Med tre raka mål var man även ikapp.

Några minuter senare tog värdnationen även ledningen genom kantspelaren Remi Anri Doi. Medan Japan hade bra tempo saknade Sverige tajming i sin offensiv.

Men lagom till halvtidsvilan återtog Sverige kommandot i matchen, bland annat tack vare räddningar av Aggefors och snabba utkast till Hampus Wanne.

– Jag ska ha ett par räddningar till i den första halvleken. Men Japan är ett äckligt motstånd. Man är van vid europeiskt motstånd. Det här är något nytt, sade Aggefors till Kanal 5 efter slutvisslan.

14–17 skrevs halvtidssiffrorna i Tokyo. En tremålsledning som bara efter några minuter i andra halvlek hade växt till sex bollars marginal.

Japan svarade med att plocka ut målvakten i anfall och spela 7-6. Sakta men säkert jobbade man sig ikapp Sverige.

– Vi leder med sex mål. Men då ger de sig själva chansen genom 7-6. Samtidigt brände vi lite. Som tur var hade vi ledningen hela vägen och mot slutet rann klockan iväg till vår fördel, fortsatte Aggefors.

Till slut skiljde det bara ett övertramp från 27–27 i den sista matchminuten. Ett tekniskt fel som blev ödesdigert för Japan. Slutresultatet fastställdes kort därefter av Hampus Wanne som med sina åtta mål blev bästa svenska målskytt.

– Två matcher och två segrar. Det är en skön känsla, sammanfattade Aggefors.

Därmed tar Sverige två nya poäng och hakar på Danmark i toppen av grupp B.

– Vi är fortsatt obesegrade och glada för två poäng. Vi ledde med fler bollar och hade möjligheten att stänga. Men det är svårt att försvara sig mot deras 7-6, analyserade förbundskapten Glenn Solberg.

Nästa match spelas mot Portugal på onsdag. Avkast är 04.00 svensk tid.

JAPAN–SVERIGE 26–28 (14–17)
Japan: Hiroki Motoki 6, Shinnosuke Tokuda 3, Jin Watanabe 3, Kenya Kasahara 3, Shuichi Yoshida 3, Tatsuki Yoshino 2, Remi Anri Doi 2, Kotaro Mizumachi 2, Adam Yuki Baig 2.
Sverige: Hampus Wanne 8, Jim Gottfridsson 4, Niclas Ekberg 3, Felix Claar 3, Jonathan Carlsbogård 3, Albin Lagergren 2, Max Darj, Lucas Pellas, Lukas Sandell, Fredric Pettersson, Daniel Pettersson.
Målutveckling:
5 min: 2–4, 10 min: 3–6, 15 min: 7–8, 20 min: 11–10, 25 min: 13–14, 30 min: 14–17, 35 min: 15–18, 40 min: 17–22, 45 min: 20–25, 50 min: 22–26, 55 min: 25–27, 60 min: 26–28.