Herr / 2 november 2023

Storseger mot Ukraina i Eskilstuna

Sverige var klart bäst på plan i Stiga Sports Arena i Eskilstuna på torsdagskvällen. Gästande Ukraina hade inte en chans. 46–26 (23–12) skrevs slutsiffrorna.

– En bra genomkörare för oss. Vi fick ut väldigt mycket av det vi har tränat på i veckan, kommenterade Sebastian Karlsson efter slutsignal.

De blågula hemmaspelarna var skärpta från start till slut. I första halvlek var Sverige synnerligen noggranna och skickliga med boll, vilket resulterade i många avslut och få tekniska fel. Spelfördelarna Jim Gottfridsson och Felix Claar turades om att spela på mittnio och gjorde så med bravur. Dessutom gick det svenska kontringsmaskineriet på högvarv.

– Vi visade att vi har spring i benen, konstaterade Gottfridsson efter matchen.

Sveriges effektiva och kvicka anfallsspel gav halvtidssiffrorna 23–12. Kantspelarna Daniel Pettersson och Hampus Wanne noterades för fyra respektive fem mål i matchens första akt. I andra halvlek byttes de mot Montpellier-duon Sebastian Karlsson och Lucas Pellas.

– Jag tycker att vi börjar lite knackigt första tio minuterna. Sen blev försvaret bättre och bättre och ”Palle” (Andreas Palicka) fick tag i bollarna, kommenterade Wanne i paus.

I andra halvlek fortsatte den svenska dominansen. Tobias Thulin, som likt Andreas Palicka fick bra hjälp av det svenska försvaret, var säkerheten själv mellan stolparna. Med undantag för de sista tio minuterna var den svenska defensiven extremt bra.

Bästa svenska målskytt blev Sebastian Karlsson och Jim Gottfridsson med sex mål var. Totalt noterades 13 svenska målskyttar. Bland annat Andreas Nilsson som idag gjorde sin första A-landskamp sedan november 2020.

Slutresultatet skrevs 46–26 i Eskilstuna. En svensk storseger som lovar gott inför vinterns mästerskap. Nästa landskamp spelas i januari i Jönköping mot Japan.

– Jätteroligt att vinna handbollsmatcher och jätteroligt att springa och göra mål, kommenterade en lycklig Sebastian Karlsson efter slutsignal.

SVERIGE–UKRAINA 46–26 (23–12)

Sverige: Jim Gottfridsson 6, Sebastian Karlsson 6, Albin Lagergren 5, Hampus Wanne 5, Daniel Pettersson 4, Eric Johansson 4, Lucas Pellas 4, Lukas Sandell 3, Karl Wallinius 3, Felix Claar 2, Jonathan Carlsbogård, Andreas Nilsson, Jonathan Edvardsson.
Ukraina: Bogdan Tjerkastjenko 7, Ihor Turtjenko 4, Oleksandr Tilte 3, Dmytro Horiha 3, Taras Minotskyj 2, Andriij Akimenko 2, Dmytro Artemenko 2, Zachar Denysov, Danylo Osadchyj.
Målutveckling: 5 min: 3–3, 10 min: 7–5, 15 min: 12–6, 20 min: 15–7, 25 min: 19–8, 30 min: 23–12, 35 min: 26–13, 40 min: 30–16, 45 min: 34–18, 50 min: 37–20, 55 min: 41–24, 60 min: 46–26.