Nyheter

Herr / 17 juni 2017

Sverige avslutade EM-kvalet med ny seger

EM-kvalet är över för de svenska herrarna och det slutade på ett fint sätt – med storseger. Sverige besegrade Slovakien med 31–17 (14–7).

• • •

Redan för en dryg månad sedan säkrade Sverige platsen till EM i Kroatien i januari och i onsdags säkrades gruppsegern, trots förlusten i Montenegro. I dag avslutades EM-kvalet och Sverige avfärdade gruppjumbon Slovakien efter stabilt spel hela matchen inför drygt 2 000 åskådare i Sparbanken Lidköping Arena.

Mattias Zachrisson, som gjorde sin 100 A-landskamp, gjorde matchens två första mål och Sverige släppte aldrig ledningen. I halvtid var ledningen uppe i sju bollar och i den andra halvleken drog Sverige ifrån ytterligare.

– Jag är stolt över att ha fått spela så många matcher i landslaget. Det är en speciell känsla att dra på mig tröjan och jag hoppas att jag har många fler landskamper i kroppen. Skönt att vi fick en bra start, det känns som att vi dödade matchen ganska tidigt, säger Zachrisson.

– Det har varit en lång säsong för många och det vi hade att spela för var äran över att representera landslaget. Killarna visade att de är stolta över att spela i den blågula tröjan och ville verkligen prestera över 60 minuter. Det var många fina prestationer i matchen. Dessutom ett genomgående starkt målvaktsspel av Mikael Aggefors och Tobias Thulin, som kom in de sista tio minuterna, säger förbundskaptenen Kristján Andrésson.

Noterbart är att Jim Gottfridsson spelade sin 50:e landskamp och Jerry Tollbring gjorde sitt 100:e landslagsmål.

I samband med matchen presenterades också Årets spelare på herrsidan, en utmärkelse som gick till Mikael Appelgren.

Ryssland och Montenegro spelade oavgjort, 27–27, i den andra matchen i gruppen och det innebär att Montenegro gör Sverige sällskap till EM.

SVERIGE–SLOVAKIEN 31–17 (17–7)
Mål, Sverige: Jerry Tollbring 5, Niclas Ekberg 5, Mattias Zachrisson 4, Simon Jeppsson 4, Albin Lagergren 4, Emil Frend Öfors 2, Jim Gottfridsson 2, Linus Arnesson, Jesper Nielsen, Lukas Nilsson, Marcus Dahlin, Markus Olsson.
Slovakien: Patrik Hruscak 4, Vladimir Guzy 3, Matej Mikita 3, Martin Stranovsky 2, Tomas Urban, Lubomir Duris, Andrej Petro, Miroslav Volentics, Marian Zernovic.
Utvisningar, Sverige: 2 x 2 min. Slovakien: 1 x 2 min.
Domare: Igor Covalucius & Alexei Covalucius, Moldavien.
Publik: 2 039 (Sparbanken Lidköping Arena).

Klicka här för resultat och ställning i alla grupper

Texten uppdateras senare med citat och fakta