Herr / 22 januari 2020

Sverige avslutade med storseger

EM 2020 är färdigspelat för Sveriges del efter onsdagens storseger mot Island. Slutresultatet i Malmö Arena skrevs komfortabla 32–25 till ett kontringsstarkt Sverige. Dessutom är Kristján Andréssons sejour som förbundskapten över efter drygt tre år vid rodret.
– Det var skönt att avsluta med seger. Jag är glad för hur spelarna genomförde matchen idag, sade Kristján Andrésson efter slutsignal till TV6.

Förutsättningarna var enkla inför Sveriges avslutande match i huvudrundan. Mötet med Island på onsdagskvällen var av ringa betydelse rent poängmässigt. Men Blågult betonade verkligen vikten av en seger. Dels som tack för hemmasupportrarna på läktaren, men även för att ge Kristján Andrésson en seger i avskedsmatchen som svensk förbundskapten.

Matchen startade lovande för Sverige. Efter fem minuter var ställningen 4–1 till Blågult som hotade i såväl andra fas som uppställt anfallsspel. Totalt gjorde man hela 18 mål i den första halvleken.

– Vi gör en bra första halvlek. Vi får en fin träff i försvarsspelet och anfallsmässigt river vi stora hål mellan deras mittförsvar. För oss gäller det att hålla uppe koncentrationen nu, menade Andrésson i paus till TV6.

I andra halvlek höll Sverige fortsatt ett stenhårt grepp om matchen och gjorde vad som krävdes för att gå segrandes ur striden. Emellanåt hittade Island utrymmen och luckor att reducera ställningen men i stort var målskillnaden densamma. 18–11 i paus blev 32–25 efter fulltid.

– Det var väldigt skönt att avsluta med en vinst. Vi hade höga förväntningar och ville spela om medaljer i Stockholm. Men tyvärr höjde vi oss i nivå för sent, summerade Andreas Nilsson EM-äventyret i kort.

Individuellt utmärkte sig Mikael Appelgren som imponerade mellan stolparna och samarbetade fint med försvaret. Appelgren fick även priset som matchens lirare efter slutsignal.

Framåt klev Linus Arnesson och Andreas Nilsson fram med fem respektive sju fullträffar i nät. Samme Nilsson blev även Sveriges bästa målskytt i EM med totalt 30 kassar.

En titt på det svenska målprotokollet ger även elva olika målskyttar under kvällen. Sist ut var Valter Chrintz som gjorde sitt 18:e landslagsmål med åtta minuter kvar att spela.

Onsdagens match var Kristján Andréssons 67:e som svensk förbundskapten och hans sista för den här gången. I OS-kvalet i april och framöver leder istället norske Glenn Solberg det svenska landslaget

ISLAND–SVERIGE 25–32 (11–18)

Island: Kari Kristjansson 5, Bjarki Mar Elisson 5, Gudjon Valur Sigurdsson 4, Alexander Peterson 3, Haukur Thrastarsson 2, Sigvaldi Gudjonsson 2, Viggo Kristjansson, Olafur Gudmundsson, Janus Dadi Smarason, Sveinn Johannsson.
Sverige: Andreas Nilsson 7, Linus Arnesson 5, Jerry Tollbring 5, Lukas Nilsson 4, Jim Gottfridsson 4, Kim Ekdahl Du Rietz 2, Fredric Pettersson, Daniel Pettersson, Max Darj, Simon Jeppsson, Valter Chrintz.
Målutveckling: 1–4 (5 min), 3–6 (10 min), 6–9 (15 min), 8–12 (20 min), 10–15 (25 min), 11–18 (30 min), 13–20 (35 min), 15–23 (40 min), 18–26 (45 min), 20–27 (50 min), 23–30 (55 min), 25–32 (60 min).
Utvisningar, Island: 0 x 2 min. Sverige: 4 x 2 min.
Domare: Matija Gubica & Boris Milosevic, Kroatien.
Publik: 7 153 (Malmö Arena, Malmö).