Nyheter

Herr / 18 mars 2021

Sverige avslutar EM-kvalet i Alingsås

I söndags spelade de svenska herrarna hem en OS-biljett – om sex veckor fortsätter jakten på en plats i EM i januari. Nu står det klart att den avslutande hemmamatchen mot Kosovo i EM-kvalet den 2 maj kommer att spelas i Estrad Alingsås. 

VM-final i januari, segrare i den tuffa OS-kvalgruppen i Berlin den gångna helgen och tre segrar på tre matcher i EM-kvalet – förbundskaptenen Glenn Solberg och hans spelare har imponerat stort de senaste månaderna.

Om sex veckor samlas laget igen med mål att dels kvalificera sig till EM i Ungern och Slovakien, dels att vinna kvalgruppen. Starten i EM-kvalet har varit bra – i november blev det segrar mot Rumänien och Kosovo och förra veckan besegrades Montenegro. Returmötet mot samtliga dessa tre länder återstår nu och spelas på fem dagar runt månadsskiftet april/maj.

Den 28 april tar Rumänien emot i Sibiu, den 30 april väntar Montenegro i Podgorica och sedan bär det av hem till Sverige för den avslutande matchen mot Kosovo, som förra veckan överraskade genom att ta tre poäng mot Rumänien. Matchen mot Kosovo kommer att spelas i Estrad Alingsås.

– Det är klart att det väcker starka känslor i mig när jag får höra att landslaget ska till Estrad Alingsås, jag har många härliga minnen därifrån såväl från klubb- som landslag. Det var där jag spelade en av mina första landskamper 2014 och vi hade också en härlig match mot Egypten där inför EM förra året, säger Max Darj som varit en av Sveriges absoluta nyckelspelare de senaste åren.

På grund av covid-19-läget i samhället kommer matchen att spelas utan publik.

– För oss är det viktigt att ha evenemang i arenan trots det jobbiga läget som är. Det är ändå en kvalitetsstämpel för oss att landslaget väljer att spela i Estrad Alingsås under pågående pandemi med allt vad det innebär, säger Susanne Olofsson, vd för Estrad Alingsås.

Matchen mot Kosovo den 2 maj har avkast 18.00.

EM 2022

Datum: 13–30 januari 2022
Värdnationer: Ungern och Slovakien
Antal lag: 24
Direktkvalificerade lag: Ungern, Slovakien, Spanien (europamästare) och Kroatien (vice europamästare)
Kvalspel: Ettorna och tvåorna i de åtta kvalgrupperna, samt de fyra bästa treorna går till EM
Grupp 8:
4 november: Montenegro–Kosovo 32–25
5 november: Sverige–Rumänien 33–30
8 november: Kosovo–Sverige 16–30, Rumänien–Montenegro, 36–27
9 mars: Sverige–Montenegro 27–24
10 mars: Kosovo–Rumänien 23–23
14 mars: Rumänien–Kosovo 25–30
28 april: Rumänien–Sverige (17.00, Sibiu), Kosovo–Montenegro (19.30, Pristina)
30 april: Montenegro–Sverige (18.00, Podgorica)
2 maj: Sverige–Kosovo (18.00, Alingsås), Montenegro–Rumänien (18.00, Podgorica)
Tabell: 
1) Sverige, 3 matcher, 6 poäng, +20
2) Rumänien, 4 matcher, 3 poäng, +6
3) Kosovo, 4 p, 3 poäng, –5
4) Montenegro, 3 matcher, 1 poäng, –21
Alla resultat och tabeller

Text: Daniel Vandor
Foto: Ludvig Thunman, Bildbyrån