Nyheter

Herr / 11 februari 2021

Sverige EM-kvalar mot Montenegro i Lund

Herrlandslagets uppskjutna hemmamatch mot Montenegro i EM-kvalet kommer att spelas i Sparbanken Skåne Arena i Lund tisdagen den 9 mars.

Sverige kom förra veckan hem från VM-äventyret i Egypten som vicevärldsmästare efter en imponerande insats under turneringen, trots att uppladdningen stördes av covid-19-fall, karantän och uppskjutna EM-kvalmatcher. Varken hemmamatchen, som skulle ha spelats i Eskilstuna den 6 januari, eller bortamötet, som var tänkt att avgöras i Podgorica den 9 januari, blev av den gången och nya datum är nu fastställda.

Hemmamatchen kommer att spelas i Lund tisdagen den 9 mars klockan 18.05, samma vecka som Sverige sedan möter Tyskland, Algeriet och Slovenien i OS-kvalet i Berlin. Den spelas inför tomma läkaren men kommer att sändas på SVT 2 och SVT Play.

Bortamötet avgörs i Podgorica den 30 april, två dagar efter bortamartchen mot Rumänien.

– Det är ett tufft schema med fyra tävlingsmatcher samma vecka, men vi visade i VM att vi har en bredd i laget som få andra länder vi kan matcha. Vi åker till Lund för att vinna den matchen och kommer sedan att göra allt vi kan för att spela till oss en OS-biljett, säger den svenska lagkaptenen Andreas Palicka, född och uppvuxen i just Lund och utsedd till VM-turneringens bästa målvakt.

Svensk Handboll har skrivit en avsiktsförklaring med Visit Lund AB som sträcker sig till 2023 med mål att uppmuntra fler barn och ungdomar till rörelse genom handboll. Det kommer bland annat att innebära att de olika svenska handbollslandslagen kommer att vara återkommande i staden, till exempel 6–8 augusti då herrarnas U19-landslag laddar för VM genom att spela Scandinavian Open i Lund mot Danmark, Norge och Färöarna.

– För att kunna fortsätta att utveckla svensk handboll är satsningen att arrangera landskamper och turneringar för våra ungdomslandslag en viktig del. Vi ser ett ökat intresse för alla våra landslag, både på senior- och ungdomsnivå och såväl på dam- som herrsidan, vilket denna överenskommelse och avsiktsförklaring är ett bevis på. Samtidigt ger det oss god tid i våra förberedelser för ett optimalt genomförande, säger Stefan Lövgren, vd för Svenska Handbollslandslaget AB.

Per Welinder, vd på Visit Lund AB, ser fram emot att herrarnas EM-kvalmatch i mars och U19-herrarnas turnering i augusti.

– Med denna satsning tillsammans med Handbollslandslaget, menar man att Lund som varumärke som värdstad för evenemang stärks, på sikt ökar de turistekonomiska effekterna samt att det bidrar till ökad attraktionskraft för Lunds medborgare och omgivning.

Den svenska truppen till EM-kvalmatchen hemma mot Montenegro och OS-kvalet i Berlin presenteras på tisdag klockan 13.00 på Facebook.com/handbollslandslaget och i appen Gameday Handbollslandslaget.

Text: Daniel Vandor
Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

EM 2022

Datum: 13–30 januari 2022
Värdnationer: Ungern och Slovakien
Antal lag: 24
Direktkvalificerade lag: Ungern, Slovakien, Spanien (europamästare) och Kroatien (vice europamästare)
Kvalspel: Ettorna och tvåorna i de åtta kvalgrupperna, samt de fyra bästa treorna går till EM
GRUPP 8
4 november: Montenegro–Kosovo 32–25
5 november: Sverige–Rumänien 33–30
8 november: Kosovo–Sverige 16–30, Rumänien–Montenegro, 36–27
9 mars: Sverige–Montenegro (18.05, Sparbanken Skåne Arena, Lund)
10 mars:
Kosovo–Rumänien
14 mars: Rumänien–Kosovo
28 april: Rumänien–Sverige, Kosovo–Montenegro
30 april: Montenegro–Sverige
2 maj 2021: Sverige–Kosovo, Montenegro–Rumänien
Tabell: 1) Sverige, 4 p, +19  //  2) Rumänien, 2 p, +6  //  3) Montenegro, 2 p, –2  //  4) Kosovo, 0 p, –23
Alla resultat och tabeller