Nyheter

U-landslag / 10 februari 2021

EM-lottat för U17- och U19-damerna

De svenska U17- och U19-landslagen på damsidan har i dag fått reda på sina motståndare i sommarens EM. Båda landslagen ställs till exempel mot Ryssland. 

Förra årets ungdomsmästerskap ställdes in på grund av covid-19, men det planeras för EM för såväl U17- som U19-damerna i sommar. I dag lottades det inför mästerskapen och Sverige var toppseedat i båda klasserna.

U17-damerna, som leds av Pontus Ward Wiklund, skulle spelat sina första landskamper i samband med European Open och Partille Cup i somras, men av det blev intet. Det innebär att Ward Wiklund hittills bara kunnat ha ett riksläger med 60 deltagare.

– Första känslan efter lottningen är att det ska bli oerhört kul att få spela, även om vi har en bit kvar dit. Vi kommer att ha ett riksläger i april och ett i juni, sedan är det skarpt läge med EM. Vi hoppas kunna spela någon eller några matcher i förberedelserna, säger han.

Motståndarna i gruppspelet i U17-EM blir Ryssland, Slovenien och Kroatien.

– Men det är omöjligt att i dagsläget säga något om motståndarna eftersom vi inte spelat några matcher tidigare eller sett motståndarna.

U17-EM avgörs i montenegrinska huvudstaden Podgorica 5–15 augusti, medan de två år äldre damerna som tog silver i EM för två år sedan i just U17-klassen, ställs mot Ryssland, Slovakien och Portugal. U19-EM avgörs i slovenska Celje 8–18 juli.

– Vi har visserligen mött Portugal flera gånger tidigare, men samtidigt är tidigare matcher inte av så stor betydelse i de här åldrarna. Det händer så väldigt mycket i spelarnas utveckling och det kan också vara helt olika lag från för två år sedan. Vi har till exempel ingen aning om vilka spelare Ryssland kommer att komma med i sommar, men utgår jag bara från lottningen så tycker jag att vi har alla möjligheter att gå vidare från gruppen, säger U19-damernas förbundskapten Patrik Svarvén.

Han har inte träffat sina spelare sedan i september och ser fram emot att kunna samla dem snart igen.

– Många spelare har jag kunnat följa i SHE och allsvenskan medan andra inte har haft möjlighet att spela matcher i vinter. Det ska bli kul att se dem igen och vi kommer att lägga en plan för hur vi ska förbereda oss inför EM.

U17-EM

Spelort: Podgorica, Montenegro
Datum: 5–15 augusti
Grupp A: Danmark, Österrike, Montenegro, Schweiz
Grupp B: Sverige, Ryssland, Slovenien, Kroatien
Grupp C: Ungern, Norge, Slovakien, Portugal
Grupp D: Frankrike, Tyskland, Rumänien, Tjeckien

U19-EM

Spelort: Celje, Slovenien
Datum: 8–18 juli
Grupp A: Danmark; Tyskland, Slovenien, Schweiz
Grupp B: Sverige, Ryssland, Slovakien, Portugal
Grupp C: Frankrike, Österrike, Montenegro, Kroatien
Grupp D: Ungern, Norge, Rumänien, Tjeckien

Text: Daniel Vandor