Herr / 6 maj 2017

Sverige klart för EM i Kroatien 2018

Sverige besegrade Ryssland även hemma när kvalet till EM i Kroatien januari 2018 fortsatte på lördagen. I onsdags blev segersiffrorna i St Petersburg 29–21. I returmötet inför 5 511 åskådare i Saab Arena i Linköping blev de blågula segersiffrorna 25–21 efter rysk ledning 11–10 i pausen. Sverige toppar tabellen för grupp 6 på maximala åtta poäng och är klart för EM, och är på god väg att också bli gruppsegrare.

• • •

Montenegro besegrade Slovakien med 31-30 efter 16-14  i paus i den sena matchen i gruppen och ligger tvåa (på en EM-plats) med fyra poäng före Ryssland och Slovakien, båda två.
Dagens match Sverige-Ryssland blev inte lika lätt som den i St Petersburg i onsdag. I Linköping verkade det vara ett helt nytt ryskt lag, som satte full fart redan från början och hade ledningen med 3–0 efter lika många minuter. Innan Sverige kom igång och segade sig ikapp så sakteliga. Kvitteringen kom till 4–4, men Ryssland tog ledningen igen med 5–4 innan Sverige kvitterade till 6–6, fick underläge 6–7 igen och kvittering igen till 7–7 och ledningen för första gången i matchen med 8–7. Sverige hade också ledningen med 10–8 innan Ryssland gick till ledningen igen med paussiffrorna 11–10.
Sverige kvitterade till 11–11 och 12–12. Vid 12–11 var det sista gången som Ryssland ledde, men Sverige ryckte då till sig en ledning med både 14–12, 15–13  innan det så kallade tåget gick och Sverige tog kommandot med ledning 18–14 som sedan ökade till 21–15, 24–17 och 24–20 innan slutsiffrorna kunde skrivas till 25–21.
Högerkanten dominerade målskyttet än en gång. De två bästa svenska målskyttarna huserar ju där: högernian Mattias Zachrisson, bäst denna dag, med sju fullträffar och högersexan Niclas Ekberg med sex.
Mittsexan Jesper Nielsen var tillbaka efter sitt visumtrassel inför onsdagsmatchen och härjade i mittblocket i försvaret tillsammans med Jim Gottfridsson och Max Darj för det mesta. Jesper blev dessutom fyramålsskytt. Hans andra mål, kvitteringen till 4–4, var hans hundrade fullträff i landslaget.
Försvaret läckte klart i början, men fick så småningom tag i de ryska anfallen och höll mycket tätare. I det svenska målet stod förutom några straffar och de sista fem minuterna Mikael Appelgren. Han hade också svårt i början, men tog upp sig och var i andra halvlek stundtals riktigt bra. Mikael Aggefors avlöste på slutet och vid några straffar, där han räddade en, men tvingades släppa in returen.
Det fanns en duktig målvakt också i det ryska laget, Dmitry Pavlenko. Han var lysande stundtals i första halvlek unmder ryssarnas fina period. Det svenska försvaret hade i första halvlek också stundtals svårt att plocka bort Rysslands högersexa Igor Soroka som flera gånger bara sprang igenom. Han blev Rysslandfs bästa målskytt med sex fullträffar, tre av dem dock från sjumeterspunkten.
Förbundskaptenen Kristjan Andrésson gratulerades till EM-platsen av media efter matchen, och summerade:
– Vi har respekt för Ryssland och visste att det skulle bli en tuff match. Sedan efter matchen i onsdags, där vi fick en pangstart, blev det nu en en helt annan matchbild, där de var med hela tiden och kämpade och slet. Det blev tufft för oss, men jag tycker att det slutade med att vi fick igång försvarsspelet och ett målvaktsspel (Appelgren) som ge oss många kontringsmål och en större trygghet.
– Vi skall vara glada och nöjda med de två poängen. Som helhet blev det en laginsats som jag är nöjd med. Försvarsspelet och målvaktspelet i andra halvlek gjorde att vi fick den där tryggheten. Jag tycker ingen  stack ut i dag. Vi gör det tillsammans på ett bra sätt.
– Det är en jättestor trygghet för oss (att vi nu är klara för EM) och vi kommer att göra allt vi kan för att vinna också de två matcher (i EM-kvalet) som vi skall spela i juni.
– Vi kan vi göra det med vetskap om att vi kommer att spela EM i januari, avslutar Andrésson.
EM-turneringen 2018 består av 16 lag och avgörs i Kroatien 12–28 januari med Split, Varazdin, Porec och Zagreb som spelplatser. Bara en nation är direktkvalificerad, värdlandet Kroatien. De övriga femton utses via det kval som nu pågår. De två bästa lagen i varje grupp kvalificerar sig till EM, plus den bästa trean.
SVERIGE–RYSSLAND 25–21 (10–11)
Mål, Sverige: Mattias Zachrisson 7, Niclas Ekberg 6 (1 straff), Jesper Nielsen 4, Markus Olsson 2, Jim Gottfridsson 2, Andreas Nilsson 2, Jonas Källman, Anton Halén. Ryssland: Igor Soroka 6 (3), Dmitri Kiselev 5 (1), Denis Vasilev 3, Alexsander Shkurinskiy 2, Igor Karlov 2, Daniil Shishkarev (1), Alexander Dereven, Dmitry Bogdanov.
Priset till lagets bästa spelare, Sverige: Mattias Zachrisson. Ryssland: Dmitry Pavleno.
Utvisningar, Sverige: 3 x 2 minuter. Ryssland: 3 x 2 minuter.
Domare: Andreu Marin och Ignacio Garcia Serradilla, Spanien      .
Publik: 5 511 (Saab Arena i Linköping).
ALLA MATCHER I SVERIGES GRUPP
Kvalet till EM 2018 avgörs i sju grupper där Sverige placerats i grupp 6 tillsammans med Montenegro, Slovakien och Ryssland.