Herr / 12 mars 2023

Sverige slog Spanien på nytt

Sveriges herrar avslutade veckan på bästa möjliga sätt. Borta mot Spanien i EHF Euro Cup vann svenskarna med 31–30 (18–14). Segern var Sveriges första mot Spanien i Spanien på 23 år.
– Vi har lyckats bra mot Spanien den här veckan, summerade Jonathan Carlsbogård.

För andra gången den här veckan möttes Sverige och Spanien. I onsdags i Linköping gick Blågult segrandes med 33–30. Nu var Östergötland utbytt mot Andalusien i södra Spanien. Jaen, beläget strax norr om Granada, var spelorten för söndagens landskamp.

Sverige vann den första halvleken med 18–14. Mikael Appelgren, som för övrigt gjorde sin 100:e A-landskamp,var lysande bra mellan stolparna. Felix Claar tillsammans med Eric Johansson styrde Sveriges uppställda anfallsspel med bravur.

Emil Mellegård och Hampus Olsson inledde matchen på kanterna. Gustav Davidsson, som ikväll gjorde sin andra A-landskamp i karriären, spelade också i första halvlek och bidrog med flertalet bra aktioner i anfallspelet.

Genom ett mycket högt och aggressivt försvar lyckades Spanien få en fullträff i sitt defensiva spel i mitten av andra halvlek. I den 39:e minuten utökade Sveriges Linus Persson till 24–18. Sex minuter senare var Spanien bara uddamålet bakom, 23–24.

– De gick upp i ett 3-3 och vi gjorde några onödiga tekniska fel. Det var små misstag från oss som gjorde att de kom ikapp, berättade Jonathan Carlsbogård efter matchen.

Precis som i onsdags var det Sverige som visade mest kyla. Trots att Spanien fortsatte med att typiska och oortodoxa försvarsspel lyckades Sverige hitta nätmaskorna bakom Rodrigo Corrales.

I den 51:a minuten satte Andreas Lang dit 24–27. Under matchens sista tio minuter var Spanien flera gånger om nära att kvittera. Men varje gång kvitteringschansen uppstod för hemmaspelarna stod antingen det svenska försvaret i vägen eller Tobias Thulin i kassen.

Just Thulin gjorde matchens enskilt mest avgörande prestation. I den sista spelminuten svarade Thulin för två svettiga och livsviktiga räddningar. Spanien hölls nere på 30 mål, medan Sverige stannade på 31.

– Han fick inte den hjälpen som ”Äpplet” fick i första halvlek. Men det underlättar för oss som lag när vi har så bra målvakter i kassen, berättade Jonathan Carlsbogård efter slutsignal.

Bästa svenska målskytt blev vänstersexan och Kärra HF-fostrade Emil Mellegård som noterades för sju kassar. Totalt var det tio svenska spelare som skrev in sig i målprotokollet, varav fyra som ej var med i hemma-VM i januari. Bland annat gjorde IK Sävehofs Felix Möller tre mål från sin linjeposition.

– Vi visar att vi har en bredd över hela banan när nya spelare kommer in och känner till modellen. Det är tryggt för oss spelare när det är så många som vet hur det går till. Det var jättekul att se Emil idag prestera i 60 minuter, fortsatte Carlsbogård som likt Mellegård är fostrad i Kärra. Mellan 2013 och 2018 var de dessutom lagkamrater i Redbergslids IK.

Segern var Sveriges fjärde i följd i EHF Euro Cup. För det svenska herrlandslaget avslutas vårsäsongen i april, då landskamper mot Tyskland och Danmark står på agendan. Mötet med Tyskland spelas på hemmaplan i Kristianstad, medan matchen mot Danmark spelas på jylländsk mark i Herning.

– Vi har lyckats bra mot Spanien den här veckan. Vi var revanschsugna efter förlusten i bronsmatchen i VM. Vi har kollat mycket video och försökt se vad de gjorde bra mot oss och vad vi kan förbättra. Vi visste att det skulle komma stunder i matchen då Spanien gör bra grejer. För oss handlade det om att korta ner dem stunderna så mycket som det bara gick.

SPANIEN–SVERIGE 30–31 (14–18)

Spanien: Imanol Garciandia 8, Adrian Figueras 6, Abel Serdio 5, Agustin Casado 3, Aleix Gomez 3, Daniel Fernandez 2, Daniel Dujshebaev, Kauldi Odriozola, Josep Folques.
Sverige: Emil Mellegård 7, Felix Claar 6, Eric Johansson 5, Felix Möller 3, Linus Persson 3, Isak Persson 2, Andreas Lang 2, Jonathan Carlsbogård, Max Darj, Hampus Wanne,
Målutveckling: 5 min: 2–4, 10 min: 5–6, 15 min: 7–10, 20 min: 9–13, 25 min: 12–15, 30 min: 14–18, 35 min: 17–21, 40 min: 20–24, 45 min: 23–24, 50 min: 24–26, 55 min: 27–29, 60 min: 30–31.
Utvisningar, Spanien:
 4 x 2 min. Sverige: 3 x 2 min.
Domare: Denis Bolic & Christoph Hurich, Österrike.

12 mars: Spanien–Sverige 30–31, Tyskland–Danmark 21–28
27 april: Sverige–Tyskland (Kristianstad, 19.10), Spanien–Danmark (Almeria, 20.30)
29 april: Danmark–Sverige (Herning, 16.00)
30 april: Tyskland–Spanien (Berlin, 15.35)
Tabell: 1) Sverige 8 poäng, +10  //  2) Danmark 4 poäng, +13  //  3) Spanien 2 poäng, –9  //  4) Tyskland, 0 poäng, –12
Regerande europamästaren Sverige, silvermedaljören Spanien, trean Danmark samt värdnationen Tyskland är direktkvalificerade för EM 2024 och spelar EHF Euro Cup medan övriga länder gör upp om de resterande 20 platserna till mästerskapet