Herr / 28 januari 2022

Sverige till EM-final!

Sverige är klara för EM-final efter att ha besegrat Frankrike med 34–33. När allting ställdes mot sin spets var det Jim Gottfridssons och Andreas Palickas mästerliga insatser som bäddade för en rysarseger i Budapest.

Det var ett taggat franskt lag som först tog kommandot i Budapest. Frankrike inledde semifinalen med ett aggressivt försvarsspel och den svenska mardrömsstarten var ett faktum när Dika Mem forcerade in 5–1. Glenn Solberg tog timeout och efter det hittade Sverige en väg in i matchen, mycket tack vare storspel från Andreas Palicka.

35-åringen började att rada upp räddningar och klev in i den bedömda ”zonen” när han också gjorde tre mål på långskott. För första gången i matchen var det kvitterat och efter det gick Sverige upp i ledning när Jonathan Carlsbogård snurrade in 11–10. Anförda av Jim Gottfridsson i offensiven fortsatte Sverige att spela med stort självförtroende och när lagen gick till pausvila var ställningen 17–14.

– Idag funkar det bra, jag får bra lägen att skjuta. Vi måste fortsätta att göra exakt det vi gör nu. Vi måste brinna, kommenterade Andreas Palicka till TV6 i paus.

Sverige inledde också piggt i andra halvlek och två mål från Lucas Pellas gjorde att man gick upp i femmålsledning. Men Frankrike studsade tillbaka snabbt och krympte avståndet när Aymeric Minne satte fart på anfallsspelet.

Sedan följde en period med färre räddningar och där lagen bytte mål med varandra. Jim Gottfridsson fortsatte att visa högsta klass och dessutom tog mästerskapsdebutanten Karl Wallinius för sig på ett imponerande sätt.

Under matchens sista kvart klev Peter Johannesson in mellan stolparna och stod för flera viktiga räddningar som gjorde att Sverige fick ett litet andrum. Med fem minuter kvar och ledning på tre mål tog Frankrike timeout för ett sista desperat försök att komma ikapp.

Högdramatiska slutminuter följde när Aymeric Minne reducerade till 32–31. Därefter fixade Albin Lagergren ett rött kort och numerärt övertag efter Valentin Portes strupslag bara för att i nästa sekvens själv åka på en tvåminutersutvisning.

Matchens sista minut blev en rysare, men Sverige drog det längsta strået när planens två giganter klev fram ännu en gång. Jim Gottfridsson skickade först in 34–32 och därefter gjorde Andreas Palicka två avgörande räddningar som tog Sverige till EM-final.

EM-finalen mellan Spanien och Sverige spelas på söndag klockan 18.00 i Budapest.

FRANKRIKE–SVERIGE 33–34 (14–17)
Sverige: Jim Gottfridsson 9, Lucas Pellas 7, Jonathan Carlsbogård 5, Karl Wallinius 4, Albin Lagergren 3, Andreas Palicka 3, Linus Persson, Max Darj, Oscar Bergendahl.
Frankrike: Aymeric Minne 8, Hugo Descat 8, Ludovic Fabregas 5, Dylan Nahi 3, Dika Mem 2, Melvyn Richardson 2, Yanis Lenne, Nikola Karabatic, Valentin Porte, Banoit Konkoud, Nicolas Tournat.
Målutveckling: 5 min: 4–1, 10 min: 7–4, 15 min: 9–7, 20 min: 10–10, 25 min: 13–13, 30 min: 14–17, 35 min: 16–19, 40 min: 19–21, 45 min: 23–25, 50 min: 26–29, 55 min: 29–32, 60 min: 33–34.
Utvisningar, Sverige: 3 x 2 min. Frankrike: 4 x 2 min (+ ett rött kort)
Domare: Bojan Lah & David Sok, Slovenien.
Publik: 7 306 (MVM Dome, Budapest, Ungern).