Nyheter

Herr / 26 april 2019

Sverige toppseedat inför EM-lottningen

I januari spelar de svenska herrarna EM på hemmaplan och lottningen till mästerskapet äger rum den 28 juni. Redan nu står det dock klart att Sverige seedas i den första gruppen inför lottningen.

• • •

Sverige, Norge och Österrike arrangerar tillsammans EM i januari, det första EM-slutspelet som innehåller 24 lag. Gruppspelet avgörs i Göteborg, Malmö, Trondheim, Wien och Graz och de två bästa lagen från varje grupp går sedan vidare till huvudrundan där två grupper spelas, i Malmö respektive Wien. Finalspelet avgörs sedan på Tele2 Arena i Stockholm.

Förutom de tre arrangörsländerna är också regerande mästaren Spanien direktkvalificerad. Övriga 20 nationer i slutspelet utses genom kval där fyra av sex omgångar spelats. Tre länder har dock redan säkrat sina slutspelsplatser innan kvalet avslutas i juni: Tyskland, Kroatien och Slovenien.

Lottningen till EM äger rum i Wien den 28 juni och Europeiska Handbollförbundet, EHF, har nu presenterat upplägget för lottningen. Där står det klart att Spanien, Sverige samt fyra gruppsegrare seedas i den första gruppen. Norge, övriga fyra gruppettor från kvalet och den bästa grupptvåan är seedade i andra gruppen.

I den tredje seedningsgruppen finns den tredje värdnationen, Österrike, tillsammans med fem grupptvåor från kvalet medan den fjärde och sista seedningsgruppen innehåller de två sämsta grupptvåorna från kvalet samt de fyra bästa grupptreorna. Övriga lag placeras in i seedningsgrupperna när kvalet är färdigspelat.

EM spelas 9–26 januari 2020. Sverige kommer att spela sitt gruppspel i Scandinavium i Göteborg och vid avancemang till huvudrundan är det Malmö Arena som gäller.

Text: Daniel Vandor
Foto: Krister Andersson/Bildbyrån