Nyheter

Herr / 28 januari 2022

Tobias Thulin: ”Största matchen hittills”

EM-semifinal mot Frankrike och förväntad publikfest i Budapest. Eller som Tobias Thulin uttrycker det:

– Största matchen hittills i min karriär. 

Blickarna riktas mot Budapest ikväll när Sverige och Frankrike gör upp om en finalplats i EM. De svenska herrarna anlände till den ungerska huvudstaden under onsdagen och har kunnat förbereda sig inför finalhelgen i lugn och ro.

– Det har varit ganska lugnt. Alla har kommit till rätta i sina rum, säger Tobias Thulin på torsdagens pressträff.

Målvakten har länge figurerat i landslagssammanhang. Debuten i A-landslaget gjords redan 2017 under förbundskapten Kristján Andrésson. Men första mästerskapsmatchen kom först för en vecka sedan när Sverige mötte Ryssland i huvudrundan.

Thulin, som länge betraktats som en av svensk handbolls stora målvaktstalanger, har sakta men säkert uppfyllt förväntningarna som legat på honom sen succéåren i Redbergslids IK. I tre raka säsonger vann han räddningsligan i Handbollsligan.

– Jag var länge uttagen som tredjemålvakt i mästerskapen. Jag var aldrig frustrerad eller så. Jag lärde mig mycket och kände hela tiden att jag utvecklades. Men självklart vill jag vara med och konkurrera. Därför är det extra roligt när man nu får vara med och bidra.

Vad lärde du dig från de tidiga åren med landslaget?

– Jag såg hur stor uppmärksamhet det är kring mästerskapen. Allt blir extra stort. Sen lärde jag mig jättemycket från alla träningar med ”Palle” (Andreas Palicka) och ”Äpplet” (Mikael Appelgren). Även Mats Olsson har hjälpt mig mycket.

Hur inspirerande ska det bli att spela om medaljerna till helgen?

– Såklart otroligt kul. I en fullsatt arena ska bli väldigt inspirerande. Det är något man sett fram emot, och krigat för, väldigt länge. Det är såna matcher man vill spela.

Blir det största matcherna i din karriär?

– Ja, det blir det. Jag har varit med och spelat finaler med ungdomslandslagen innan. Men nu är det på en helt annan nivå. Det är de största matcherna hittills i min karriär.

Till vardags spelar Thulin i TBV Stuttgart. Klubbaddressen är hans andra i Tyskland. Dessförinnan spelade han i SC Magdeburg. Där tränades han av landslagets nuvarande målvaktstränare Tomas Svensson,

Hur skiljer sig tillvaron i Stuttgart från den du hade i Magdeburg?

– Svårt att säga. I Magdeburg hade jag Tomas som tränare och Jannick (Green) som kollega. Magdeburg är ett bättre lag, absolut. Men jag fick inte spela jättemycket. Kanske var det inte det bästa för min utveckling just då. I Stuttgart har jag en större roll. Förutsättningarna för träning är snarlika.

Som många andra spelare i den svenska EM-truppen växte Thulin upp i och omkring Göteborg. Moderklubb är Önnereds HK, där han började spela målvakt redan som liten.

– Alla fick testa på att vara målvakt på mini-handbollen. Jag var väl okej i mål så man satte mig där. Så gick det till.

När förstod du att du var en bra handbollsmålvakt?

– Det var väl när jag blev uttagen till de första distriktslagen och fick spela Sverigecupen. Jag tror vi slutade tvåa.

Hur ser du på era chanser att besegra Frankrike?

– De har ett jättebra lag. Mot Danmark gjorde de inte sin bästa match men vann ändå. Men vi har en uppåtgående form så jag hoppas verkligen vi ska kunna göra det.

Hur mår Valter Chrintz efter tisdagens avgörande mot Norge?

– Haha, han mår väldigt bra. Det ska han göra. Det var jävligt starkt att sätta dit den sista straffen. Att vi på något sätt lyckades vända den matchen är helt sjukt egentligen.

Text: Olof Thyrelius Ericson
Foto: Bildbyrån