Nyheter

Herr / 4 mars 2021

Tomas Svensson ny målvaktstränare för Sverige

En av svensk handbolls mest framgångsrika spelare genom tiderna är tillbaka i landslaget. Tomas Svensson ersätter Mats Olsson som målvaktstränare på herrsidan. 

– Hjärtat har alltid bultat för Sverige, säger den 53-årige målvaktslegendaren som är med redan nästa vecka när Sverige både spelar EM- och OS-kval. 

330 A-landskamper mellan 1988 och 2008 och 63 U-landskamper för Sverige. Dubbla VM-guld, fyra EM-guld, tre OS-silver. Sexfaldig Champions League-mästare och lika många gånger spansk dito. Tomas Svenssons meriter som spelare är det få i världshandbollen som kan matcha.

Som ledare har han tidigare arbetat med Rhein-Neckar Löwen och det danska landslaget, för tillfället har han uppdrag som målvaktstränare för såväl isländska landslaget, Bundesligalaget SC Magdeburg och moderklubben Eskilstuna Guif.

Nu är Tomas Svensson klar som målvaktstränare för det svenska herrlandslaget som tog silver i VM så sent som för en dryg månad sedan. Kontraktet börjar gälla från den 1 juni och sträcker sig över OS 2024, men redan nästa vecka när Sverige ska spela EM-kval i Lund mot Montenegro och OS-kval i Berlin mot Tyskland, Algeriet och Slovenien finns Svensson med på den svenska bänken med Islands goda minne.

– Jag har trivts så otroligt bra med det isländska landslaget så på så sätt var det svårt att bryta upp. Samtidigt är det skönt när beslutet är fattat och Sverige är Sverige, jag har upplevt så otroligt mycket glädje med landslaget under åren och tror verkligen på det kommande samarbetet med såväl ledarna som målvakterna i landslaget, säger Svensson.

Svensson ersätter därmed den tidigare parhästen från landslagstiden som spelare, Mats Olsson, som sedan många år år tillbaka är anställd av det norska förbundet och där firat stora triumfer med deras damlandslag.

– Det känns verkligen superinspirerande. Mats var en fantastisk målvakt, är en enastående målvaktstränare och en underbar människa som jag alltid haft bra kontakt med. Och tanken är inte att jag ska komma in som en elefant i vardagsrummet, utan jag kommer att smyga in och inte göra några stora ändringar. Första målet är att ta oss till OS och det tror och hoppas jag att vi kommer att klara av.

Hanna Fogelström, landslagsansvarig säger så här om att få in Tomas Svensson i det svenska landslaget igen.

– Mats har under många år gjort ett fantastiskt jobb och så sent som på VM i januari blev till exempel Andreas Palicka utsedd till turneringens bästa målvakt. Nu tar Tomas vid och kommer in med en otrolig erfarenhet från såväl klubb- som landslag och har en enorm internationell rutin. Han kommer inte bara att arbeta med herrlandslaget utan också med de talanger som kommer underifrån så att vi får en röd tråd i vårt målvaktsarbete, säger hon.

Text: Daniel Vandor
Foto: Bildbyrån