Nyheter

Herr / 12 oktober 2021

Truppen till landskamperna mot Polen uttagen

Herrlandslagets första trupp för säsongen är uttagen. 17 spelare får chansen i landskamperna mot Polen i Malmö och Kristianstad, inklusive debutanten Eric Johansson.

– Många är kvar från VM och OS, men vi har också en fin möjlighet att testa nya spelare inför kommande matcher och mästerskap, säger Solberg. 

Sverige och Polen arrangerar tillsammans herrarnas VM 2023 (11–29 januari) och under landslagsveckan i november möts lagen i dubbla landskamper. Spelplatserna är två av de fem svenska VM-arenorna – Malmö Arena (4 november) och Kristianstad Arena (6 november).

Landslaget samlas i Malmö den 1 november och det är enda samlingen som återstår innan truppen till EM i januari ska presenteras.

– Det har varit ett intensivt år för många av våra spelare med VM-final, lyckade OS- och EM-kval och sedan OS samtidigt som många också haft stora roller i sina klubblag. Nu har vi en vecka med två landskamper på oss att förbereda oss inför EM i januari som är den här säsongens stora uppgift för landslaget, säger förbundskaptenen Glenn Solberg.

Båda målvakterna från både VM och OS, Andreas Palicka och Mikael Aggefors, är för tillfället skadade, men där är inte Solberg orolig.

– Både Peter Johannesson och Tobias Thulin har gjort det bra i Bundesliga och har varit med på många av våra samlingar det senaste året, nu får de en chans att visa att de vill vara med och slåss med ”Palle” och ”Agge” om EM-platserna.

Även Niclas Ekberg saknas i truppen då han och frun väntar sitt tredje barn i samband med samlingen.

Valter Chrintz som kommer in i stället får också chansen att visa att han vill vara med och slåss om en EM-plats. Han har redan spelat två mästerskap och fortsätter att samla på sig mer rutin för varje vecka som går i ett av Tysklands bästa lag. Sedan ska det bli kul att se Eric Johansson som imponerat i Champions League och varit med i diskussionen en lång tid nu. Just vänsternio är kanske den tuffaste positionen att slå sig in på för tillfället då vi har många spelare som gör det otroligt bra på den positionen i sina klubblag.

Förutom de 17 ordinarie spelarna får fyra talanger chansen: Målvakten Fabian Norsten (IFK Skövde), mittsexan Felix Möller (IK Sävehof), högersexan Isak Persson (Lugi HF) och vänsternian Elliot Stenmalm (Redbergslids IK).

– Det här är fyra unga spelare som är superintressant för framtiden och som redan visat att de håller på seniornivå. Alla fyra var också med på vårt läger på Playitas i somras och vi vill ge dem chansen att vara med och träna tillsammans med A-landslaget under veckan i Malmö, säger Solberg.

Under vecka 44 kommer också ligalandslaget att samlas och möta Polens motsvarighet två gånger om på bortaplan. Förbundskaptenen Dennis Sandberg kommer att presentera den truppen på torsdag.

SVERIGES TRUPP TILL LANDSKAMPERNA MOT POLEN

Torsdag 4 november, 19.00: Sverige–Polen, Malmö Arena Biljetter
Lördag 6 november, 16.00: Sverige–Polen, Kristianstad Arena Biljetter

Målvakter:
1. Peter Johannesson, TBV Lemgo, 15 A-landskamper/1 mål
30. Tobias Thulin, TBV Stuttgart, 24/0
Vänstersex:
4. Emil Mellegård, HSG Wetzlar, 4/10
15. Hampus Wanne, SG Flensburg-Handewitt, 53/196
22. Lucas Pellas, Montpellier HB, 38/108
Mittsex: 
5. Max Darj, Bergischer HC, 84/74
18. Fredric Pettersson, Fenix Toulouse, 78/103
35. Oscar Bergendahl, GOG Håndbold, 14/24
Högersex:
11. Daniel Pettersson, SC Magdeburg, 51/126
62. Valter Chrintz, Füchse Berlin, 25/39
Vänsternio:
2. Jonathan Carlsbogård, TBV Lemgo, 24/54
42. Eric Johansson, Elverum Håndbold, debutant
Mittnio: 

19. Felix Claar, Ålborg Håndbold, 31/55
24. Jim Gottfridsson, SG Flensburg-Handewitt, 113/365
Högernio:
23. Albin Lagergren, Rhein-Neckar Löwen, 69/206
26. Linus Persson, HBC Nantes, 27/59
33. Lukas Sandell, Ålborg Håndbold, 19/45
Utvecklingsspelare på plats i Malmö: 
Fabian Norsten, MV, IFK Skövde
Felix Möller, M6, IK Sävehof
Isak Persson, H6, Lugi HF
Elliot Stenmalm, V9, Redbergslids IK

VM 2023

Datum: 11–29 januari 2023
Värdnationer: Sverige och Polen
Svenska värdstäder: Stockholm (finalspel), Göteborg (gruppspel och huvudrunda), Malmö (gruppspel och huvudrunda), Jönköping (gruppspel), Kristianstad (gruppspel)
Antal lag: 32
Direktkvalificerade lag: Sverige (arrangör), Polen (arrangör) och Danmark (regerande världsmästare)

Text: Daniel Vandor / Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån