Herr / 9 juni 2018

Tung förlust i rond ett mot Nederländerna

Sverige föll i nederländska s’Hertogenbosch med 24–25 (12–13) i den första av två VM-kvalmatcher. Hemmalaget var i ledningen i stora delar av matchen, var effektivast när det skulle avgöras och tog en meriterande seger mot EM-tvåan. Returen spelas på onsdag.

• • •

Den tråkiga nyheten: Sverige föll borta mot Nederländerna i kvalet till VM 2019.
Den bra nyheten: Sverige har en chans att vända på det och ta sig till VM vid seger på onsdag i Kristianstad Arena.
Det var ett heltaggat Nederländerna som tog emot i Sportcentrum Maaspoort i ’s-Hertogenbosch. Sverige inledde målskyttet genom Albin Lagergren och lagen följdes åt halvvägs in i halvleken innan hemmalaget lyckades göra ett ryck.
Som mest var det tre bollars skillnad, men Sverige lyckades krympa avståndet i slutminuterna och Simon Jeppssons 12–13-reducering, från högernioposition, i slutsekunden gav hopp inför den andra halvleken.
En gång i andra halvleken var Sverige i ledningen, 16–15, annars var det hemmalaget som satt i förarsätet och var bättre och effektivare i de avgörande lägena. Sverige fick många chanser, men den rätta skärpan i avsluten fanns inte där samtidigt som de nederländska målvakterna svarade för många fina räddningar.
Efter att Hampus Wanne kvitterat på straff till 22–22 ribba in och Sverige erövrat bollen fanns chansen till ny ledning men Lagergrens avslut tog i stolpen och gick ut, varpå hemmalaget sedan gjorde såväl 23–22 som 24–22.
Sverige hade också chansen att kvittera i sitt sista anfall, utan att lyckas.
Returen spelas i Kristianstad Arena på onsdag (19.15). Laget med flest gjorda mål totalt efter den matchen får spela VM i Danmark och Tyskland i januari.
– Jag tycker inte att det handlade om underskattning, utan jag känner att vi var ödmjuka inför uppgiften men inte fick till det. De var irrationella och snabba och vi stod inte så kompakt som vi hade behövt, säger försvararen Max Darj.
– Jag är förstås jättebesviken att vi förlorar, vi ska vara ett bättre landslag, men vi var inte riktigt där. Vi gick bort oss lätt i försvaret och brände mycket framåt. Som tur var skiljer det bara ett mål och vi har allt i egna händer inför returen.
NEDERLÄNDERNA–SVERIGE 25–24 (13–12)