Nyheter

Herr / 5 januari 2022

Två positiva covidfall i svenska truppen

Två personer i den svenska EM-truppen har fått tillbaka positiva resultat från gårdagens PCR-tester, men omständigheterna gör att det finns förhoppningar om att det inte ska påverka resan till Slovakien nästa vecka.

– Oscar Bergendahl betraktas som frisk och smittfri och vi har gott hopp om att han kan följa med laget på tisdag. Gällande Martin Boquist räknar vi med besked senare i veckan, säger läkaren Daniel Jerrhag. 

Herrlandslaget i handboll är sedan i söndags samlat i Alingsås inför EM som startar nästa vecka. En spelare och en ledare testade positivt i inledningen av samlingen och truppen har inte genomfört några kollektiva handbollspass utan enbart tränat och umgåtts rumsvis.

Alla spelare och ledare har också testats två gånger dagligen och i kväll kommer den första handbollsträningen att genomföras. I morgon och på lördag väntar sedan landskamper mot Nederländerna i Estrad Alingsås.

Resultaten från gårdagens PCR-tester visade positiva resultat på mittsexan Oscar Bergendahl och assisterande förbundskaptenen Martin Boquist.

– Oscar var covidpositiv för några veckor sedan och har sedan dess varit symtomfri. Hans virusnivåer är mycket låga och han betraktas därför som frisk och smittfri. Därmed kan han delta i lagets aktiviteter som vanligt i dag. Eftersom han har verifierad covidpositivitet sedan tidigare har vi gott hopp om att han kan följa med laget till Slovakien på tisdag, säger läkaren Daniel Jerrhag som tillsammans med landslagsledningen har kontinuerlig dialog med infektionsläkare och Europeiska Handbollförbundet.

– Martin, som inte heller har några symptom, är isolerad i väntan på nytt PCR-test på fredag. Även hans virusnivåer var låga men det är i dagsläget för tidigt att säga om han är i början eller slutet av infektionen, detta får vi förhoppningsvis svar på vid nästa PCR-test.

Text: Daniel Vandor / Foto: Bildbyrån (montage)