Nyheter

Herr / 13 januari 2023

VM med Valter, del 2

Det 28:e världsmästerskapet i handboll är i gång och Sverige vann sin premiärmatch mot Brasilien med 26–18. Valter Chrintz berömmer hemmapubliken i Scandinavium och blickar fram mot fredagens matcher i Malmö. 

– Det bli ska bli kul att se Danmark göra entré i VM, säger Chrintz i del 2 av ”VM med Valter”. 

De svenska handbollsherrarna njöt i fulla drag av atmosfären i Scandinavium under torsdagskvällen när de spelade VM-premiär mot Brasilien. Drygt 11 400 åskådare noterades i matchprotokollet, vilket gav ett kvitto på den rådande handbollsfebern på västkusten. 

Valter Chrintz, som nu är knäskadad och rehabar hemma i Åhus, spelade själv i Scandinavium för tre år sedan i EM-premiären mot Schweiz och tror sig veta varför det svenska landslaget drar till sig så mycket publik.

– Det finns många starka karaktärer i laget som utstrålar glädje och ger mycket tillbaka till publiken. De visar att alla är välkomna. Andreas Palicka visar väldigt mycket känslor och är ett stort namn i Sverige. Jim Gottfridsson blev för några dagar sedan utsedd till världens bäste. Folk tycker det är väldigt roligt att kolla på vårt landslag, berättar Chrintz som drar följande slutsatser av åttamålssegern:

– Det viktigaste var att man vann. Med så mycket folk på plats förstod jag att premiären inleddes lite krampaktigt. Det är många som har stora förväntningar på det här landslaget. Men jag tycker att killarna hade bra koll på matchen. Brasilien är ett jobbigt lag att möta på så sätt att de skjuter lite ”High Chaparral”-skott när handen har åkt upp från domarna. Att bara släppa in 18 mål är mer än godkänt. 

Andreas Palicka briljerade med 17 räddningar i premiären:

– Det är svårt att veta var man ska skjuta som kantspelare när Palicka står så bra i mål. Han hittar oftast en bra position och ser väldigt lugn och fokuserad ut. Jag vet från egna erfarenheter hur äckligt det är att möta Palicka när han spelar så bra. 

Vilken match utöver Sveriges premiär stack ut i dina ögon?

–Islands seger mot Portugal. Det var en rätt viktig match för båda lagen. Jag tror att både Island och Portugal är vassare än Ungern i den gruppen.

Under fredagskvällen kliver de regerande världsmästarna Danmark in i mästerskapet. Chrintz kommer att vara på plats i Malmö Arena när Danmark möter Belgien och Bahrain ställs mot Tunisien.

– Det ska bli kul att se Danmark göra entré i VM. Jag tror att de kommer att köra över Belgien. Sen kan Bahrain mot Tunisien bli en spännande match. Det är två lag som har hyfsade spelare.

I Tunisiens VM-trupp återfinns Chrintz före detta lagkamrat Jihed Jaballah som spelade säsongen 2019-2020 i IFK Kristianstad.

– Han är en väldigt snäll och fin kille. Det var känslan jag fick under vår tid i IFK. Han kan mycket handboll. Tyvärr fick han inte ut det i IFK. Jag ska försöka få tag på honom i kväll, berättar Chrintz som också ser fram emot att se sina nuvarande danska klubbkollegor Jacob Holm, Hans Lindberg och Mathias Gidsel.

– Som skåning har man lite danskt blod i sig, så jag kommer hålla lite extra på Danmark i kväll. Men i VM håller jag bara på Sverige, hälsar Chrintz.

Valters VM-spaning:

– Jag såg inte Irans seger mot Chile komma (25–24). Irans förbundskapten Veselin Vujovic har gjort ett bra jobb. Det är en kunnig coach. De hade en bra målvakt och ett bra flyt i sitt spel. Det ska bli spännande att se vad Iran kan hitta på mot Spanien och Montenegro i grupp A.

Text: Olof Thyrelius Ericson