Dam | Landslaget / 5 december 2020

Dramatiskt kryss mot Spanien

Det blev delad pott mellan Sverige och Spanien i EM-gruppspelets andra match. Detta efter en oerhört dramatisk avslutning där Sverige hade chansen att avgöra från sju meter under slutsekunderna.
– Känns såklart tungt när man kunde avgjort matchen, kommenterade Melissa Petrén efter slutsiffrorna 23–23 (13–13).

Inledningsvis höll lagen jämna steg. När sex minuter hade passerat var lagen helt lika efter Melissa Petréns 3–3. Sedan kopplade Sverige ett litet grepp, mycket tack vare gott försvar- och kontringsspel.

Anna Lagerquist och Linn Blohm stod för fortsatt fint linjespel och gjorde tillsammans 4–3, 5–3 och 6–3 för Sverige.

Men efter endast ett mål på de tolv följande minuterna tog förbundskapten Tomas Axnér sin första time-out. Spaniens aggressiva försvar ställde minst sagt till det för svenskorna.

Halvtidssiffrorna skrevs 13–10 till Spanien, mycket tack vare det fina målvaktsspelet av Silvia Navarro.

– Spanien är ett tufft motstånd. De spelar snabb handboll med mycket tempoväxlingar och trycker bra. Vi står okej bakåt men behöver höja oss framåt, sade Anna Lagerquist i paus.

Andra halvleken skulle visa sig bli oerhört jämn. Sakta men säkert käkade Blågult ikapp avståndet. 17–16 var ställningen till Spanien efter 40 minuter.

Tre minuter senare kvitterade Linn Blohm till 18–18. Kort därefter gav Emma Lindqvist Sverige ledningen med 19–18, men Spanien svarade snabbt genom Ainhoa Hernandez. Således var det bäddat för en dramatisk avslutning i Herning.

Lagen bytte mål med varandra hela vägen fram till slutsignal. Sverige hade övertaget men lyckades aldrig gå i från till en tvåmålsledning. Detta trots att Filippa Idéhn gjorde ett par oerhört viktiga räddningar i slutskedet.

Chansen att avgöra definitivt kom med endast tio sekunder kvar att spela. Spaniens Lara Gonzalez fick syna det röda kortet efter ett oprovocerat regelbrott på Linn Blohm vid ett frikast.

Straffkast tillföll Sverige och Melissa Petrén klev fram vid ställning 23–23. Men tyvärr sköt Petrén i stolpen och stannade vid åtta gjorda mål för kvällen.

– Känns såklart tungt när man kunde avgjort den här matchen. Det är inte så kul nu men vad ska man göra? Det är bara att gå vidare, sade Petrén efter slutsignal.

Slutsiffrorna skrevs 23–23 och Sverige inkasserar sin tredje poäng i gruppspelet. Blågult är nu klara för avancemang till huvudrundan efter att Tjeckien föll mot Ryssland tidigare idag.

SPANIEN–SVERIGE 23–23 (13–10)
Spanien: Nerea Pena 6, Ainhoa Hernandez 4, Jennifer Gutierrez 2, Soledad Lopez 2, Lysa Tchaptchet 2, Mireya Gonzalez 2, Carmen Martin 2, Lara Gonzalez, Alicia Fernandez, Almudena Rodriguez.
Sverige: Melissa Petrén 8, Linn Blohm 5, Emma Lindqvist 3, Mathilda Lundström 2, Carin Strömberg 2, Anna Lagerquist 2, Emma Rask.
Målutveckling: 5 min: 3–2, 10 min: 3–6, 15 min: 7–6, 20 min: 8–7, 25 min: 9–9, 30 min: 13–10, 35 min: 15–13, 40 min: 17–16, 45 min: 18–18, 50 min: 20–21, 55 min: 22–22, 60 min: 23–23.
Utvisningar, Spanien: 4 x 2 min + ett rött kort. Sverige: 5 x 2 min.
Domare: Cristina Nastase & Simona-Raluca Stancu, Rumänien.
Publik: 0 (Jyske Bank Boxen, Herning).