Nyheter

Landslaget / 1 december 2022

Klart med 36 VM hos Viaplay Group

De kommande tio VM-turneringarna på seniorsidan kommer att sändas av Viaplay Group. Detsamma gäller nästa 18 UVM-turneringar, åtta VM i beachhandboll och den årliga IHF Beach Handball Global Tour. 

– Det är oerhört glädjande med den utökade satsningen som också innebär att världsmästerskapen för våra ungdoms- och beachlandslag kommer att sändas. Totalt har vi nästan 40 VM-turneringar att se fram emot hos Viaplay, säger Stefan Lövgren, vd för Svenska Handbollslandslaget AB. 

Den 12 januari springer de svenska herrarna ut i Scandinavium för att ta sig an Brasilien, en match som inte bara är VM-premiär utan också startskottet för ett historiskt år. 2023 är nämligen första gången Sverige dubbla VM – herrarnas i januari tillsammans med Polen och damernas i december tillsammans med Danmark och Norge.

Båda mästerskapen kommer att sändas av Viaplay Group som fortsätter sin stora satsning på handboll. I dag står det klart att de kommit överens om ett nytt avtal med Internationella Handbollförbundet. Viaplay Group kommer att sända VM för herrar 2023, 2025, 2027, 2029 och 2031 samt VM för damer 2023, 2025, 2027, 2029 och 2031 – men det tar inte stopp där. Det nya avtalet ger även Viaplay rättigheterna till kommande fyra U18- och U20-VM på damsidan, kommande fem världsmästerskapen för U19- respektive U21-herrarna, herrarna och damernas VM i beachhandboll 2024, 2026, 2028 och 2030 samt årliga IHF Beach Handball Global Tour.

– Det här är stora och goda nyheter för Viaplay Group. Nu kan vi se fram emot en ljus handbollsframtid tillsammans med vår kunniga och passionerade publik. Handboll är utan tvekan en av världens bästa tv-sporter – intensiv och dramatisk där matcherna ofta bjuder på stora spektakulära scenförändringar. Intresset här hemma blir inte mindre av att våra folkkära svenska landslag huserar i den absoluta världstoppen där herrarna är mitt uppe i en ny gyllene era, säger Lotta Folcker, sportchef Viaplay Group Sverige, i ett pressmeddelande.

– Vi är glada att tillkännage IHF:s samarbete med Viaplay Group. Tack vare vårt partnerskap med Sportfive, IHF:s officiella partner för tv- och marknadsföringsrättigheter, har vi kunnat förverkliga detta avtal som möjliggör att sprida intresset för handboll till fler länder och människor, och inte minst viktigt, med garanterad kvalitet och under lång tid framöver, säger Internationella Handbollförbundets president Dr Hassan Moustafa.

Det nya avtalet omfattar Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien. De flesta av VM-matcherna kommer att sändas med svensk kommentering och ramas in med studioprogram av högsta klass.

Text: Daniel Vandor
Foto: Bildbyrån (montage)